Alkoholfria drinkar – tips och recept för att lyckas
Om man tidigare bad om något alkoholfritt på krogen kunde man på sin höjd bli erbjuden ett glas läsk eller bubbelvatten, men idag har alla barer och restauranger värda sitt namn riktigt bra alkoholfria alternativ på sin meny.
För Bank Hotel och deras bar Papillon var det en självklarhet när de slog upp dörrarna i slutet av sommaren 2018. Barteamet, med Curt Eriksson i spetsen, har tagit fram fyra alkoholfria drinkar på den fasta menyn och kan dessutom blanda ihop mycket annat efter gästernas önskemål.
– Vi har en massa färska frukter, bär och örter att jobba med, samt syrups och sockerlag i olika smaker. Vi använder också Seedlip, en alkoholfri spritdryck som ger bra kryddighet till drinkarna, berättar Curt medan han blandar en alkoholfri Negroni med just Seedlip (recept nedan).
Vad ska man tänka på när man blandar alkoholfria drinkar hemma?
– Jobba med samma grundsmaker som i vanliga drinkar men välj alkoholfria alternativ. Utgå från dina eller gästernas smakpreferenser och var inte rädd att jobba med smaker som bitterhet, sötma och syrlighet. Grapefrukt ger till exempel både bitterhet och syrlighet, men tänk på att balansera upp med sötma. Använd alltid färska råvaror som citrus och mynta och toppa gärna drinken med sodavatten, alkoholfritt bubbel eller tonic av bra kvalitet.
Hur får man den alkoholfria drinken att kännas lika festlig som den med alkohol?
– Presentationen är väldigt viktigt. Använd till exempel ett champagneglas eller martiniglas och dekorera kanten på glaset med socker genom att först fukta kanten med citron eller lime. Du kan även färga sockret innan. Ätbara blommor eller örter är snyggt att lägga i glaset och det finns små klädnypor man kan köpa för att fästa saker på kanten med. Att lägga glaset i frysen innan servering gör att det blir snyggt frostat och att drinken håller sig kall längre.
Vad ser du för drinktrender just nu?
– Många har börjat jobba med smaker istället för spritsorter. Tidigare stod gin, rom, bourbon eller tequila i fokus, men idag jobbar många med råvaror i säsong och använder smaker från naturen. Man använder till exempel blommor och bär på sommaren och rotfrukter och äpplen på hösten. Te har också blivit en vanlig smaksättare i drinkar, både med och utan alkohol. Använd till exempel te med hibiskus, vilket både ger vacker färg och god smak.
4 alkoholfria drinkar från Bank Hotel
1. Negroni 94
4 cl Seedlip Spice
2 cl Giffard Bitter
tonic, att toppa med
grapefruktskiva, till garnering
2. Sunset (ELLE mat & vins favorit!)
3 cl Hibiskus-sockerlag (hibiskuste, socker och vatten)
1 cl lingon
2 cl citronjuice
pink tonic, att toppa med
3. Coast Line
4 cl passionfrukt-sockerlag
4 cl limejuice
2 cl lingon
soda, att toppa med
lingon, till garnering
4. Mediterranean Sour
4 cl rosmarin-sockerlag
3 cl blodapelsinjuice
2 cl Giffard Oregat
2 cl citronjuice
dry tonic, att toppa med
rosmarinkvist, till garnering