Ananasmojito: Så gör du drinken
Visste du att ananasen har en egen internationell dag, 27 juni? Den infaller alltså mitt under den svenska sommaren och vilket sätt är då bättre att fira på än med en fruktig, tropisk drink. Ananasmojito låter fancy, men är busenkel att göra hemma.
Mörk ananasrom från Barbados
I en klassisk mojito är spritbasen rom som blandas med limejuice, sockerlag och muddlad färsk mynta. Romproducenten Platation Rum från Barbados har en mörk rom som smakar just ananas vilket förhöjer smaken i den här somriga twisten på drinken. Rommen i fråga heter Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple och finns på Systembolaget med artikelnummer 80524, ca pris 399 kronor.
Har du inte just den hemma går det givetvis bra med en annan mörk rom, och lite extra ananasbitar för att få upp ananassmaken ännu mer.
Se receptet nedan.
Så gör du en ananasmojito
Ingredienser: (1 drink)
5cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple eller annan mörk rom
4 klyftor lime
4 cl färskpressad limejuice
2 cl sockerlag eller två teskedar socker
4 små bitar ananas
12 myntablad
4 cl sodavatten
Gör så här:
1. Muddla försiktigt myntan med limeklyftor och ananasbitar i ett glas.
2. Tillsätt sockerlag alternativt socker, och rom.
3. Fyll upp glaset med krossad is och rör noggrant om.
4. Toppa avslutningsvis med soda.
5. Garnera gärna med en myntakvist och eventuellt ett blad från ananasen.
Recept: Plantation Rum/baren Paradisos bartenders
Foto: Robin Norling, TT
LÄS MER:
GT-slushies med vattenmelon: Så gör du drinken