Årets röda Nobelvin kommer från Gérard Bertrand

10 dec, 2018
Årets röda Nobelvin kommer från Gérard Bertrand.
Det röda vinet som serverades till huvudrätten på Nobelfesten 2018 kommer från producenten Gérard Bertrand i södra Frankrike.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gérard Bertrand är en före detta idrottsstjärna som under sin aktiva karriär på 80- och 90-talet var en hyllad lagkapten i det franska landslaget i rugby. Man skulle kunna jämföra honom med svenska idrottshjältar som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Börje Salming.

Men nu är det alltså vinproduktion som gäller för Gérard Bertrand, som sedan han tog över sin pappas vingård för 25 år sedan har blivit en maktfaktor inom fransk vinproduktion. Han äger idag 15 vingårdar och visionen är att bli globalt ledande inom biodynamiskt odlade viner.

Årets Nobelvin 2018: Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016.
Årets Nobelvin 2018: Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016.

Cigalus Rouge 2016

Vinet som serverades till huvudrätten på Nobelfesten 2018 kommer från vingården Cigalus i regionen Languedoc i södra Frankrike och det var där Gérard Bertrands biodynamiska äventyr startade för 15 år sedan.

Annons

– Det är ett privilegium att delta i firandet av denna händelse och jag gratulerar alla Nobelpristagare 2018. Att Cigalus har blivit utvalt är en ära för oss och ett erkännande för vår biodynamiska strategi, säger Gérard Bertrand.

Att få servera vinet till Nobelmiddagens huvudrätt är en stor ära för såväl vinhuset Gérard Bertrand som dess svenske importör Ward Wines.

Detta är dessutom andra gången som Gérard Bertrand står för vinet till huvudrätten vid Nobelmiddagen. Senast var 2013 då gästerna bjöds på Château L’Hospitalet La Réserve Rouge.

Druvor och smak

Cigalus Rouge 2016 är biodynamiskt certifierat premiumvin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Caladoc och Carignan. Vinet har lagrats på franska ekfat i 12 månader.

Det är ett generöst, elegant vin med smak av björnbär, moreller och plommon som slutar i en perfekt balanserad harmoni av mörka bär, mynta och fat.

Serveringstips

Vinet serveras med fördel vid en temperatur av cirka 16-18 grader. Gärna till lamm, nöt, fågel och viltkött. Det passar perfekt till rustika grytor och stekar, gärna serverade med svamp. Vinet passar även utmärkt till såväl svenska som franska hårdostar.

Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 (nr 72914) kostar 315 kr och finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment.

Läs också: Allt om maten och drycken på Nobelfesten 2018

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons