7 bra viner att ge bort i present

14 maj, 2013
AvRedaktionen
Vin är en uppskattad present!
Just nu är det mycket dop-, student- och jubilar- och bröllopsfirande. Vill man ge bort en fin flaska i present får du tips här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Generellt gäller att det är bra att satsa på årgångschampagne, högklassiga viner gjorda på riesling, röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône och Piemonte vilka alla är bra att lagra. Söta dessertviner har allra längst hållbarhet, vilket är bra att tänka på om du letar efter en flaska i doppresent. Välj till exempel sauternesviner, tokajer eller vintage port.

1. Champagne Pol Roger Blanc de Blancs 2002, Champagne, Frankrike (beställningssortimentet nr 88285) 549 kr.

Elegant, torr champagne med frisk syra, toner av äpple, citrus, mineral, brioche och mandel, och med små fina bubblor och krämig mousse. Underbar redan som ung men med några års lagring djupnar smaken och vinet blir ännu godare! Passar som apéritif, till naturella skaldjur eller små eleganta tilltugg.

2. Trimbach Riesling 2006, Cuvée Frédéric Emile, Alsace, Frankrike (beställningssortimentet nr 72943) 339 kr.

Ren, torr och elegant oekad riesling med massor av finess, toner av mineral och packad med koncentrerad frukt av äpplen och citrus. Servera till finaste fisken med god sås, pilgrimsmusslor eller lyxig kaviar.

Annons

3. Château Mont-Redon 2008, Châteauneuf-du-Pâpe, Rhône, Frankrike (nr 2811) 229 kr.

Kryddigt och nyanserat rödvin med inslag av fat, vitpeppar, mörka plommon, lagerblad och örter. Oftast svår att hålla fingrarna ifrån eftersom den är så god redan som ung. Passar till örtkryddat viltkött.

4. Les Pagodes de Cos 2009, Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrike (beställningssortimentet nr 95139) 563 kr.

Château Cos d’Estournels andravin ger mycket vinupplevelse för pengarna och är redan god nu, går att lagra ytterligare många år. Tätt mörkt vin med toner av kryddor, mörka bär, fint rostade fat, nötighet och ändå med en karaktäristisk stram elegans! Att dricka i framtiden till lamm eller kalv vid ett festligt tillfälle!

5. Château Rieussec 2005, Sauternes (beställningssortimentet nr 75499) 599 kr.

Elegant, gyllengul och simmigt söt med toner av torkade aprikoser, russin, honung och citrusmarmelad. Lång eftersmak. Njut till blåmögelost, anklever eller aprikossufflé. Kan lagras i många år än, så den passar som doppresent eller bröllopspresent med tipset att spara flaskan till guldbröllopet!

Annons

6. Moulin Touchais 1953, Coteaux du Layon, Loire (beställningssortimentet nr 96070) 1 199 kr.

Ett 60 år gammalt vin som fortfarande är njutbart! En fin present och en otrolig upplevelse att få dricka vin från det egna födelseåret. Halvsött, gyllengult vin med komplexa mogna toner av mandelmassa, nötter, torkade frukter och saffran och med förvånansvärt pigg syra som av citrusmarmelad. Till anklever eller fin blåmögelost eller kanske mandeltårta.

7. Fonseca Guimaraens Vintage Port 1995, Oporto, Portugal (nr 8001) 329 kr.

Mörkt tegelrött, sött portvin med utvecklad kryddig doft och toner av russin, katrinplommon, lakrits och mynta. Gott att dricka redan nu men måste dekanteras vid servering. Kan lagras i minst 50 år till.

Ge bort en flaska champagne i present!
Ge bort en flaska champagne i present! Foto: Peter Phillips

Av: Ia Orre

Annons