Ny rapport: Billigt lådvin leder till dubbelt drickande
Sedan bag in boxen kom till Sverige 1996 har vinförsäljningen i det närmaste fördubblats.
Under årens lopp har boxdrickandet också debatterats flitigt. Det har bland annat handlat om att mängden vin och lättheten att trycka på knappen skulle uppmuntra till vardagligt slentriandrickande.
Läs även: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol
Efter 20 år med boxviner på marknaden har nu Karolinska Institutets gjort en studie av effekterna med Centralförbundet för Narkotika och Alkoholupplysning (CAN) i samverkan med Systembolaget. Slutsatserna bygger bland annat på försäljningsdata från Systembolaget och på mätningar och intervjuer som CAN genomfört om alkoholvanor och konsumtion 2013-2015.
– Vi kan slå fast att vi dricker mer vin i dag än vi skulle ha gjort om inte boxvinerna börjat säljas. Om vi slår ut det på hela den vuxna befolkningen i Sverige så innebär det tre glas extra vin i månaden. Och tittar vi bara på gruppen som dricker vin innebär det såklart ännu flera glas, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN och författare till rapporten till SVT.
Boxvinsköpare dricker mer
Forskarna har även slagit fast varför ökningen skett. För det första handlar det om att lådvinet är billigare än vin på flaska.
En annan, och kanske inte lika väsentlig faktor, är att boxen är lätt att transportera.
Men klart är att boxvinerna förändrat vårt dryckesmönster. Boxvinerna står idag för drygt hälften av vinförsäljningen på Systembolaget.
– Vi kan se att de som köper boxviner är personer som dricker relativt mycket. Man dricker i genomsnitt 50 procent mer vin än de som köper vin på flaska. Och man dricker också mer alkohol totalt sett, säger Mats Ramstedt till SVT.
Beskrivits som ”kvinnofälla”
Under årens lopp har lådvinerna också målats ut som ett hot mot folkhälsan som Systembolaget tvingades att ta in mot sin vilja.
Röster har höjts för att sätta in någon sorts nivåmätare på boxen. Bland annat i en motion från 2009 av folkpartisten Solveig Hellquist.
”Öppnar man en flaska vin blir den egna konsumtionen mer tydlig och uppenbar. Som ett stöd för egenkontroll av konsumtionen bör det därför finnas nivåmätare på lådviner”
Lådvinerna har även beskrivits som en ”kvinnofälla”.
Nu har forskarna tittat på skillnaden mellan män och kvinnors konsumtion av lådvin. Slutsatsen är att skillnaderna inte är så stora som många trott.
– Detta har utmålats som ett problem framförallt för kvinnor, men där ser vi att män och kvinnor som köper boxviner dricker ungefär lika mycket vin, säger Mats Ramsted till SVT.
Läs även: 6 snygga och alkoholfria drinkar
Artikeln publicerades först på Året Runt.