Brygg egen öl till midsommar
Att brygga öl och experimentera med smaker har blivit allt vanligare i takt med att fler ölsorter har hittat till både krogar och Systembolaget. Att brygga är heller inte speciellt svårt. Men vill du ha öl till midsommar borde du börja nu – hela processen tar nämligen fyra veckor.
Enkelt
Vid första anblick kan det se krångligt ut men det är betydligt lättare än man kan tro. Vill man göra det så enkelt som möjligt går det att köpa startkit och färdiga satser som man bara blandar med vatten. För den som vill ta steget längre kan man göra egna satser. Det finns böcker, forum på nätet och internetsidor som enbart kretsar kring att brygga sin egna öl samt tips längst vägen.
Ölbryggningskit IPA från Cervera.
Nielsen Zetterbergs bok Köksbryggningsöl från Cervera.
Unikt
Varje sats kan även bli unik då ölets karaktär ändras beroende på vilken typ av humle man använder och när i processen man tillsätter det. Förutom det kan man även smaksätta med i princip vad som helst. Varför inte testa apelsinskal, lakritsrot eller kryddor?
6 tips för att lyckas
1. Köp en bryggsats eller kolla upp ett recept på nätet. Ölbryggarforum är en utmärkt källa till information.
2. Gå med i en ölbryggarförening för att få lära dig av andra.
3. Börja med en IPA, det är enklast och går snabbast. Lager tar lång tid och är svårt att få till.
4. Var noggrann och skriv ner allt du gör – innehåll, temperaturer och tider – så att du kan göra om ölen om den blir jättegod.
5. Tänk på hygienen, allt måste vara kliniskt rent. Annars kan man ölen få infektioner, mögel eller explodera.
6. Du behöver: Malt, humle, jäst och vatten. Och till bryggningen behövs ett bryggverk (eller en stor gryta), termometer, våg, refraktometer, hydrometer, jästunna, flaskor och kapsyler.