Därför ser vinflaskorna olika ut

09 maj, 2018
AvRose-Marie Söderlund
Fyra olika exempel på flaskor och former.
Har du någon gång funderat på varför det finns olika slags vinflaskor? Vissa är långa och smala och andra är platta och runda. Förutom tillverkning och förvaring har det med såväl ursprung som innehåll att göra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vinflaskor kommer i dag i många olika former och storlekar. Den vanligaste formen är den med en smal hals och avlång bas. Anledningen till detta är för att vinet ska lagras liggande för att åldras bäst.

Men varför finns det då andra typer av vinflaskor? Linda Sorby, sommelier på The Wine Company, reder ut buteljernas bakgrund.

Bordeaux och bourgogne är vanligast

De flesta svenskar har sett de vanligaste flaskorna som kallas för bordeaux och bourgogne (1 och 2 ovan).

1. Bordeaux-flaskan har raka snitt och skarpa axlar, en modell som är enkel att tillverka med dagens industriella metoder och som många vinmakare föredrar på grund av sin tidlösa ikoniska form.

2. Bourgogne-flaskan har en bredare botten, sluttande sidor och mjukare axlar. Det är också den äldsta formen av vinbuteljer då den helt enkelt var lättast för glasblåsare att tillverka. Även champagne kommer i en liknande flaska, dock är den betydligt tyngre för att hålla emot trycket från kolsyran.

Annons

Flaskor från specifika regioner

3. Flûte d’Alsace kallas den långa, smala flaska som Riesling vanligtvis buteljeras i. I distriktet Alsace är det den enda tillåtna flasktypen. Formen kommer från att det skulle vara lätt att stapla flaskorna under frakten över floden Rhen.

4. Bocksbeutel är en rund och platt flaska från Franken i södra Tyskland. Enligt myten har formen att göra med att den inte ska rulla iväg när man har picknick på bergen. Något att ha komma ihåg inför sommarens festligheter?

– Formen på flaskan har inte bara använts för sin möjlighet till lagring utan också för att samla en specifik regions viner under en gemensam identitet som ska signalera kvalitet. Senare har flera andra vintillverkare från andra delar av världen tagit efter och använt samma typer av flaskor för att kunna ta del av dess goda renommé, säger Linda Sorby.

4 VINTIPS I OLIKA FLASKOR:

Vintips i olika flaskor.

1. Bordeaux

BDX Cabernet-Merlot (nr 404391), 119 kr.

Här möter vi en klassisk bordeauxcuvée i ny tappning. Kombinationen av cabernet sauvignon och merlot ger ett enastående vin i en modern, tidsenlig flaska. Redan doften låter oss ana en ny sida av Bordeaux. Här finns förvisso de typiska aromerna av svarta vinbär, färska hallon och mogna plommon, men presentationen är ovanligt intensiv. En känsla som förstärks ytterligare i gommen. Det är kraftfullt och mjukt med frisk frukt som finns kvar genom den långa avslutningen.
Passar till: Grillat kött eller hårdostar.

Annons

2. Bourgogne

Doudet Naudin Coteaux Bourguignons rouge (nr 655153), 129 kr.

Doudet-Naudin är en av Bourgognes äldsta vingårdar. Här har vin framställts sedan 1849. Côteaux Bourguignons är fortfarande en ny appellation i regionen och står för de regiontypiska vinerna. Det här vinet består till 100 procent av gamay noir. Det är friskt och kraftfullt med mycket fina fruktiga aromer av hallon och körsbär. En kryddig ton avrundar det hela.
Passar till: Ljust kött eller anka.

3. Flûte d’Alsace

Marcel Meyer Riesling (nr 877686), 129 kr

Regionen Alsace är känd för sina uttrycksfulla vitviner av druvor som tankat mycket sol. Med detta Riesling visar Marcel Meyer upp en slankare profil. Vinet har de typiska mogna fruktaromerna av gula äpplen och en balanserad doft utan gröna inslag. Upplevelsen i gommen är voluminös utan spår av alkohol. Det är ett modernt och ungdomligt vin med låg syra och pikant avslutning.
Passar till: Fisk och skaldjur.

Annons

4. Bocksbeutel

Divino Bacchus (nr 415762), 119 kr.

Bacchus är vinets gud och även namnet på den här vitvinsdruvan. Vinet kännetecknas av stor aromrikedom och mycket frukt när det – som i det här fallet – har fått mogna fullt ut. Det halvtorra och lagrade vinet har en livlig doft av persika, aprikos och fläder. I gommen är det saftigt friskt och behagligt fruktigt. Servera väl kylt – och njut!
Passar till: Mat med kryddhetta, gärna vegetarisk och asiatisk.

Läs mer: Så kombinerar du rosévin med mat

Rosévin passar utmärkt till mat! Foto: IBL
Rosévin passar utmärkt till mat! Foto: IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons