Hållbara och trendiga drinkar på Kitchen & Table
Hållbarhet är en av de absolut största och viktigaste drinktrenderna just nu, något som mästerkocken Marcus Samuelsson tog fasta på när han nyligen öppnade restaurangen Kitchen & Table Norrmalm med tillhörande bar på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Sustainable Bar
Baren är en så kallad ”Sustainable Bar” med en tydlig strävan att minimera det organiska avfallet. Begreppet ”Zero Waste” innebär att all produktion genomlyses och analyseras. Fruktrester och avslagen öl (flat beer) som annars skulle slängas förvandlas till fantastiska drinkingredienser i till exempel drinken The Leftover. Dessutom har man har slutat att använda plastsugrör och barservetter.
Fantastiskt barteam
Naima Agnaou, restaurangchef Kitchen & Table Norrmalm, har etablerat ett fantastiskt barteam med Fredrik Löwenhamn och Hedda Bruce i spetsen, båda närmast från Marie Laveau. Ambitionen är att driva Sveriges barscen framåt genom en hållbar cocktaillista med betoning på nordiska råvaror.
Ekologiskt och vegetariskt
Precis som i köket försöker baren att använda ekologiska råvaror i säsong i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom har de bytt ut äggvitan i drinkarna mot kikärtsspad (även kallat aquafaba), så att de även passar vegetarianer. Man har även veganska viner.
Stort utbud av drinkar
En tredjedel av drinklistan består av välkända ”classics”, resten är nyskapande ”not so classics”. Av drinkarna vi testade blev Nanna Smith med rom, chartreuse och äppelshrub en av favoriterna. Shruben blandas med 1 del champagnevinäger, 2 delar socker och 3 delar färskpressad äppeljuice.
Restaurangen
Även restaurangen har en tydlig hållbarhetsvinkel stora delar av menyn vegetarisk eller vegansk. När dagens lunch är färdig hamnar den på hotellets meny som dagens rätt eller att ta med, för att minska matsvinnet. Hela djuren och grönsakerna används, ben blir till buljonger och frukt och grönt kan användas i baren.
Kitchen & Table Norrmalm ligger på Östra Järnvägsgatan 35 i Stockholm.