Därför är golden milk så nyttigt
Gurkmeja och ingefära
Nyckelingrediensen är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.
Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.
Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.
Så gör du golden milk
Steg 1: Gör en pasta
0,5 dl torkad gurkmeja
1 msk torkad ingefära
1,5 dl vatten
Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.
Steg 2: Gör golden milk
2 dl mjölk av valfri sort (till exempel osötad mandelmjölk)
1 tsk kokosolja
Valfri smaksättning, vi rekommenderar kanel, kardemumma eller vaniljpulver
För att göra guldmjölken, värm 2 dl valfri mjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Vill du ha en sötare dryck kan du blanda i lite honung.
Relaterade artiklar:
Blanda nyttig shrub med vinäger och bär >>
Gör din egen kombucha – eller köp färdig >>
Så gör du switchel – hälsodrycken som botar bakfylla >>
Därför ska du dricka black juice – och så gör du din egen >>