4 goda grekiska viner till grillat
Grekland är på stark frammarsch som vinland, inte minst tack vare yngre och modernare producenter som Kir-Yianni som ligger i nordvästra hörnet av grekiska Makedonien. Många experter är rörande överens om att vinerna är av hög kvalitet och mycket prisvärda.
Druvan xinomavro
Den grekiska nationaldruvan xinomavro brukar jämföras med pinot noir från Bourgogne eller nebbiolo från Piemonte i Italien. Xinomavro ger medelfylliga och eleganta viner med finstämd syra och strukterade tanniner. Perfekt till sommarens grillmiddagar!
Här är 4 goda grekiska viner att testa. Nr 1 passar perfekt som aperitif eller till lite lättare rätter, nr 2 är intensiv och kraftfull, nr 3 är mest lättillgänglig och nr 4 är ett lite lyxigare alternativ.
1. Akakies Rosé (nr 78135), 102 kr.
Druvor: 100 % xinomavro.
Doft: Frisk, ungdomlig och fruktig doft med inslag av röda bär som jordgubb och körsbär samt vita blommor.
Smak: Torr och fruktig smak med inslag av röda frukter balanserade av syran med ett långt, fruktigt avslut.
Passar till: Som aperitif eller med grillad kyckling, lax, tonfisk eller vegetariska rätter.
2. Ktima Kir-Yianni (nr 2850), 114 kr.
Druvor: 50 % xinomavro, 30 % merlot och 20 % syrah.
Doft: Intensiva aromer packad med röda frukter som jordgubbar och körsbär samt vanilj och fat.
Smak: Fruktig och elegant smak med fina ektoner. Fin kryddighet och intensitet med lång eftersmak.
Passar till: De flesta kötträtter som lamm, nöt och lättare rätter av vilt.
3. Ramnista (nr 2070), 120 kr.
Druvor: 100 % xinomavro.
Doft: Frisk och rik doft packad med röda frukter som jordgubbar och körsbär samt färska örter, vanilj och fat.
Smak: Medelfyllig och syrlig smak med mjuk tanninstruktur. Långt avslut med toner av körsbär och tobak.
Passar till: Främst till rött kött som nöt och vilt men även kittostar och lagrade hårdostar.
4. Diaporos (nr 99019), 259 kr.
Druvor: 87 % xinomavro, 13 % syrah.
Doft: Frisk och rik doft packad med röda frukter som jordgubbar och körsbär samt färska örter, rosor och fat.
Smak: Medelfyllig och syrlig smak med mjuk tanninstruktur. Långt avslut med toner av körsbär och tobak.
Passar till: Främst till rött kött som nöt och vilt men även till kalv, kittostar och lagrade hårdostar.