Vanliga missen när du kombinerar jordgubbar och champagne
Snart är alla hjärtans dag här och kanske vill du bjuda din partner eller kompis på något gott? En vanlig kombination som brukar dukas upp vid denna högtid är jordgubbar och champagne. Något vi helt utan eftertanke bjudit på i alla tider. Men det är långt ifrån alla bubbel som passar till jordgubbar.
Sött mousserande passar bäst
Ta en titt i hyllan för mousserande viner och leta efter de med högre sötma, för jordgubbar passar inte till ett mousserande som är torrt. Vad som händer är att de söta jordgubbarna får det torra bubblet att upplevas som ännu mera torrt och det blir obehagligt strävt.
En gyllene regel när du kombinerar mat med dryck är att försöka möta syran eller sötman i maten, med syra eller sötma i drycken. För att ta just jordgubbar som exempel är det viktigt att matcha gubbarna med en söt variant.
Prosecco bättre än champagne
Satsa på en Moscato d’Asti. Till exempel Castiôn (nr 7873) eller Nivole (nr 7787). Eller en sötare champagne som Moët & Chandon, Ice Impérial Demi-Sec (nr 77338). Annars fungerar prosecco bättre än cava och champagne då det nödvändigtvis inte är sötare men upplevs sötare på grund av sin höga andel fruktsyra och toner som söta päron, honungsmelon, persika med mera.
Om du föredrar torra viner
Torra mousserande viner är dock svenskarnas favorit. Så vill du hellre bjuda på ett gott torrt vin, välj i stället Toast Skagen, bruschetta med tomat och mozzarella eller potatischips med löjrom och smetana.