Experten: Nej, lightläsk ökar INTE sötsuget
Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, arbetar på en enhet där man utreder och behandlar svår fetma. I sin forskning undersöker hon faktorer som kan förbättra viktminskning och göra det lättare att behålla den lägre vikten.
– Vi vet såklart att för mycket socker är ohälsosamt. Vi vet också att vi hittills druckit väldigt stora mängder sockersötade drycker i Sverige. 66
liter läsk och andra sockersötade drycker samt 15 kilo godis per person och år!
Flytande socker, det vill säga det som finns i läsk, saft och juicer, passerar mättnadssystemet, man blir inte mätt även om man dricker en halv liter läsk på en gång.
Läs även: Det är skillnaden på Coca-Cola Light och Zero
Aspartam har oförtjänt dåligt rykte
I dag dricker vi mindre mängd sockersötad läsk, säger Ingrid Larsson. Många försöker gå ner i vikt, och då väljer de att släcka törsten med lightläsk, som gör att man får den söta smaken men inte kalorierna. Och på sommaren är det saftsäsong. I stället för den sockersötade varianten blir det lightsaft med aspartam, det vanligaste sötningsmedlet.
Aspartam har ett dåligt rykte i Sverige. Lite oförtjänt, anser Ingrid Larsson.
– ”Larmrapporter” har dykt upp med jämna mellanrum. En vanlig myt är att sötningsmedel är ett farligt kemiskt ämne som kan orsaka skada i kroppen. Men aspartam består egentligen bara av två aminosyror
(asparaginsyra och fenylalanin), samma ämnen som också finns i vanlig mat som kyckling och mjölk. Kroppen gör ingen skillnad på dem, utan bryter ner aminosyrorna i aspartamet på samma sätt som mat som vi äter varje dag.
Ökar inte sötsuget
En annan myt är att sötningsmedel ökar sötsuget ännu mer, och därför kan göra att vi i stället går upp mer i vikt. Det är helt fel, säger Ingrid Larsson.
– Byter du ut sockersötad läsk mot lightläsk får du bevisligen i dig färre kalorier. En burk, 33 cl, vanlig läsk innehåller cirka 120 kalorier (kcal) medan motsvarande burk lightläsk innehåller 3 kcal.
Kopplas ihop med sundare matvanor
Flera nya kontrollerade studier visar att vikten minskar om man ersätter sockersötade drycker med lightdrycker – förutsatt att man inte börjar äta mer kaloririk mat och håller sig normalt fysiskt aktiv.
– Det finns också forskning som antyder att de som dricker läsk med sötningsmedel också äter mer grönsaker, fibrer och fisk, mindre mättat fett, att de har sundare matvanor helt enkelt, säger Ingrid. Och det gäller inte bara hälsomedvetna kvinnor utan också pojkar och män.
Att sötsuget skulle öka av att dricka lightprodukter stämmer inte heller, fortsätter hon.
– Det är inte bekräftade studier. Man har inte sett något samband mellan sötningsmedel och ökad aptit, snarare tvärtom, att man minskat intaget av sockersötade livsmedel.
Experten tipsar
Det är ett råd Ingrid Larsson kan ge:
– Om du väljer att dricka lightläsk eller kaffe utan socker är det väl bra om du inte kompenserar med en stor chokladkaka för att du varit ”duktig”. Jag kan inte säga att sötningsmedel och lightläsk är nyttigt. Det ska betraktas som ett verktyg för att minska socker- och energiinnehåll i kosten.
Läs även: Alltid sötsugen? Det här kan vara förklaringen
Av: Susanna Hauffman
Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Artikeln publicerades först på Allas.se.