Nespresso lanserar kaffemaskin för perfektionisten
Hur stor påverkan tror du att temperaturen på vattnet har för kaffets smak? Väldigt stor! Även mängden vatten och vilken hårdhet vattnet har spelar roll. Eftersom kaffe i genomsnitt består av 98-99 procent vatten kan dessa faktorer förändra kaffets smak på flera olika sätt.
Vid en väldigt hög temperatur träder beskan fram och tar över syran. På den nya maskinen Expert kan du själv ställa in vilken temperatur du vill ha på vattnet utifrån tre olika nivåer. Den mittersta nivån är den temperatur Nespressomaskiner vanligtvis är inställda på.
– Den nya Expert-maskinen ger en mer skräddarsydd kaffeupplevelse då man förutom att välja kaffesort och vattenmängd även kan bestämma vilka vattentemperaturer man själv föredrar, säger Johanna Krook, Marketing Manager Nespresso Sverige.
I Sverige har vi överlag mjukt vatten men det varierar över landet. Samma kopp kaffe kan smaka annorlunda i Stockholm jämfört med i Malmö där vattnet är något hårdare. Mängden kalcium och magnesiumjoner avgör nämligen om vattnet är hårt eller mjukt och det i sin tur påverkar smaken på kaffet. Hårt vatten kan påverka kaffets syrliga egenskaper och i särskilda fall även omvandla den syrliga smaken till sur. Ett mjukt vatten får fram kaffets aromer mer.
Vill du nörda ner dig rejält?
- Testa att svälja en klunk kaffe samtidigt som en klunk kolsyrat vatten respektive stilla vatten och känn skillnaden i smaken. Kolsyran hjälper kaffets aromer att sprida sig i munnen vilket gör att du får en fylligare smak.
- Gör en kopp kaffe på kranvatten och en kopp kaffe på tappat källvatten. Känner du någon skillnad?
- Använd värmeregleringen och testa tre olika temperaturer på din espresso. Nivå 1 är mildare i smaken medan nivå 3 ger en syrlig smak.
Kan du de olika kaffemåtten?
- Espresso – intensivt och fylligt kaffe, cirka 40 ml.
- Ristretto – en ”kort”, mycket koncentrerad form av espresso, cirka 20-25 ml.
- Lungo – en ”lång” espresso, cirka 110 ml.
- Americano – en ”lång” ristretto, skapas genom att maskinen separat tillsätter med vatten till en redan perfekt bryggd ristretto.