Nu är den här – mousserande glögg på flaska!
Om man skulle vilja trycka upp glammighetsfaktorn på glöggminglet är det nu möjligt genom Glöet X-mas, den mousserande glöggen. Glöet X-mas gör en återkomst i år, den lanserades första gången 2016 och är gjord på spanskt vin och klassiska glöggkryddor. Att blanda glöggsmak med mousserande är i sig inget nytt, det har funnits recept på olika varianter länge, men nu kan du ta en genväg genom att bara skjuta iväg korken.
Det var en grupp finska entusiaster som tillsammans med en spansk vinproducent som slog sina kloka huvuden ihop och skapade en mousserande dryck med en fruktig smak och kryddiga toner av vanilj, kanel och ingefära.
Glöet X-mas är inte lika söt som vanlig glögg och eftersom den också serveras kyld blir den en frisk kontrast till den tunga julmaten. Du lär inte heller bli ruinerad, en flaska Glöet X-mas går lös på 89 kronor. Flaskorna säljs på ett tiotal Systembolag, men går också att beställa.
Lyckas du inte få tag i en flaska Glöet kan du ju testa dig fram genom att blanda en egen bubblig fördrink med glögg:
Fördrink med glögg och mousserande vin
Du behöver:
5 cl starkvinsglögg
10 cl mousserande
Gör så här: Häll upp i glas och servera väl kyld, eventuellt med några isbitar beroende på vilket glas du använder. Dekorera med blåbär, lingon, en kanelstång eller något annat för en julig touch.
Du kan även använda alkoholfria alternativ och då med fördel öka andelen glögg något.
Eller varför inte pigga upp julminglet med ett bål:
Glöggsangria med rödvin och glöggkryddor
Du behöver:
1 box rödvin
6 dl socker
2 påsar glöggkryddor
2 l apelsinjuice
2 l tranbärsjuice
Till garnering:
2 apelsiner
1 citron
eventuellt färska jordgubbar
Is
Gör så här: Värm vinet med socker och glöggkryddor på spisen. Låt svalna.
Innan servering: Lägg ett par nävar is i en stor skål eller en stor karaff och häll i vinblandningen tillsammans med apelsin- och tranbärsjuicen. Skär upp apelsiner och citronen i skivor och häll i dessa ihop med hela jordgubbar.
Foto: IBL