Så väljer du rätt vin till maten på restaurang
Många av de mer exklusiva restaurangerna har en gedigen vinlista, sorterad efter vindruvans region och prissättning. Att bläddra i en sådan, ofta flersidig lång, vinlista kan kännas överväldigande. Med hjälp av dessa 7 tips kan du lättare hitta ett vin som passar dig.
1. Ta hjälp av en sommelier
Det finns en anledning till att sommelierutbildningen är tuff. Att lära sig kombinera rätt smaker med varandra är svårt! Lär känna en sommelier med spetskunskap som kan guida dig rätt i vindjungeln. Berätta vilken typ av vin du föredrar (Chardonnay, Riesling, torrt, fruktigt etc) och i vilken prisklass du tänker dig. Det smalnar av utbudet och hjälper sommelieren att hitta rätt.
2. Välj vin efter restaurangens kök
Är restaurangen fransk? Italiensk? Amerikansk? Välj ett vin från det land restaurangen hämtar sin inspiration ifrån. Troligtvis har restaurangen ett större och bättre vinutbud från just det landet.
3. Hitta rätt prissättning
Många restauranger både dubblar och tredubblar priset på en vinflaska – men ju dyrare och mer exklusiv en vinflaska är desto lägre, procentuell prishöjning. Om du vill hålla hårt i pengarna men ändå ha värde för dem gör du alltså rätt i att inte direkt bestämma dig för den billigaste flaskan. Låt blicken vandra mot de som är i prisklassens mitt istället.
4. Beställ glas istället för flaska
Om du och den du äter middag med har olika smakpreferenser gör ni rätt i att beställa vin per glas istället för flaska. Fördelen med detta är också att ni kan dricka ett glas vin innan ni får maten för att sedan byta vin till ett annat som passar er maträtt bättre.
5. Ha koll på nybörjarvinerna
Om du inte vet vad du tycker om kan du testa druvor som pinot grigio eller pinot gris om du gillar vitt vin och grenache om du gillar rött vin. Dessa vindruvor tycker många är lättdruckna och goda.
6. Var inte rädd för husets vin
Husets vin har fått en oförskämt dålig stämpel på sig. Även om husets vin är det billigaste vinet på vinlistan innebär det inte att det per automatik är en dålig vinleverantör. Fråga din kypare vilket vin de har som husets vin innan du avfärdar det – du kanske blir förvånad!
7. Ha koll på grundläggande food pairing
Generellt sett kan man säga att tyngre måltider som kött och mustiga grytor fungerar bäst med ett fylligt rödvin. Lättare rätter som fisk, skaldjur och sallad fungerar oftast bäst med vita viner. Givetvis finns det undantag, så om du är osäker på vad du ska välja är det lika bra att fråga vad restaurangen rekommenderar.
Läs också: 8 viner som är bra att alltid ha hemma
Källa This is Insider