Så tar du reda på vilken vintyp du är
Att välja vin och veta vilken vintyp man är kan ibland kännas som ett omöjligt uppdrag. Var börjar man egentligen? Enligt Linda Sorby, sommelier på The Wine Company, gäller det att försöka avgränsa sig och identifiera vilka smakriktningar man gillar bäst.
Identifiera vilka smaker du gillar bäst
– Det finns cirka 8 000 olika varianter på druvor och av dessa används omkring 150 olika till vinframställning. Det är därför inte så konstigt att det kan vara svårt för en nybörjare att hålla koll på vilken som är vilken och vad man föredrar. Det enda sättet att ta reda på vad som passar ens egna smaklökar är genom att pröva sig fram. Men för att börja någonstans är smaktyperna en bra start, säger Linda Sorby.
Röda viner kan vara fruktiga, fylliga, lätta eller sträva medan vita viner ofta definieras utifrån fruktighet, fyllighet och sötma. Här är 5 olika smaktyper:
1. Lätta viner
Lätta viner kännetecknas av att de är ljusare i färgen. De har en friskhet och är mjuka. Vanligtvis har de inte lagrats på fat. Smaker som hallon, jordgubbar och röda vinbär i kombination med örter hittas ofta i dessa viner. Exempel på lättare viner är Pinot Noir och Gamay.
2. Fruktiga viner
Fruktiga viner har tydliga inslag av fruktsyra som ofta känns på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Röda fruktiga viner har ofta inslag av mörka bär, plommon och körsbär. I vita viner med hög fruktsyra kan istället smakerna av äpple, citrus, krusbär dominera. Chardonnay och Riesling är exempel på två fruktiga vita viner.
3. Fylliga viner
Fyllighet är en konsistens och kan beskrivas som vinets tyngd i munnen, vilket innebär att det har en hög smakkoncentration. Ett fylligt vin har mycket aromämnen som fyller munnen och ger en intensiv smakupplevelse. Amarone är exempel på fylligt vin, samt druvan Malbec.
4. Sträva viner
Tanniner är det som skapar den sträva känslan i främst röda viner. Tanninet finns i druvans kärnor och skal och skiljer sig i mängd för varje druvsort där de blå, vilka röda viner i huvudsak framställs av, innehåller mest. Ett vin som upplevs som strävt med en torr känsla i munnen är alltså rikt på tanniner. Strävhet ger struktur till vinet och är en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas fint av lagring. Nebbiolo och Cabernet Sauvignon är exempel på druvor som ger tanninrika viner.
5. Söta viner
Vita viner upplevs som olika söta. Sötma och fruktsyra balanserar varandra där hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött medan söta viner upplevs ha lägre syra. Semillion och Muscat är exempel på vita druvor som används vid tillverkning av sött vin.
Olika typer av vin + passande maträtter:
Smaktyp 1: Ungt & friskt
Etichetta Oro Gavi (nr. 264084), 119 kr.
Passar till: Fisk, skaldjur eller aperitif.
Recept: Sprödstekt torsk med polenta och sotad majs
Finstämt vin med en lätt och krämig mineralitet. Smaken har inslag av citrus, mynta och apelsin med en frisk avslutning.
Smaktyp 2: Fruktigt & smakrikt
Narbo Martius Chardonnay (nr. 619959), 119 kr.
Passar till: Aperitif, vegetariskt och vitt kött.
Recept: Halloumibiffar med rödbetshummus
Komplext och moget vin med doft av äpplen, mango och vita blommor. I gommen är det fylligt och välbalanserat.
Smaktyp 3: Fruktigt & mjukt
Arusha Cabernet Sauvignon (nr. 251438), 89 kr.
Passar till: Kyckling och lamm.
Recept: Kycklingpaj med smördeg och champinjoner
Typiskt cabernet sauvignon med doft av mörka bär. Smaken är mjuk och sammetslen med runda tanniner och en diskret syra.
Smaktyp 4: Kraftigt & kryddigt
Cristóbal Colón Reserva (nr. 838055), 119 kr.
Passar till: Rätter av nöt och vilt.
Recept: Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm
Ett komplext, uttrycksfullt vin med mycket struktur. Druvorna kommer från gamla vinstockar vilket bidrar till intensiva aromer.