5 smarta saker att göra med vinslattarna
Uttrycket ”no waste” används ofta när man pratar om mat, men det gäller i högsta grad även vin. När en vinflaska har öppnats och får kontakt med syre oxiderar vinet och med tiden förvandlas vinet till vinäger. Vin klarar sig ofta längre än vad man tror om det förvaras torrt och svalt, men ibland är man ändå inte så sugen att dricka upp den där sista slatten.
Här kommer fem andra användningsområden för vinet!
1. Fläckborttagning
Visste du att du kan använda vitt vin för att ta bort rödvinsfläckar? Häll bara en skvätt på fläcken, låt det verka i cirka tio minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Du kan även använda vitt vin och bikarbonat för att bekämpa fettfläckar.
Läs också: 7 städmissar som får maten att smaka sämre
2. Växtnäring
Om du vill få fart på komposten kan du prova att hälla i några droppar vin. Det hjälper till med att aktivera bakterier och sätter i gång förmultningen, vilket gör den rik på goda bakterier som kan öka tillväxten.
3. Gör sangria eller glögg
Har man flera överblivna vinslattar hemma kan man använda dem till att blanda en klassisk sangria. Eller varför inte en kryddig glögg? Glöggsangria är ett annat roligt alternativ.
Recept: 3 enkla recept på glöggsangria
4. Stövelstöd
När vinslattarna är slut, skölj ur de tomma vinflaskorna ordentligt och låt dem torka. Sedan kan du stoppa ner dem som stöd i stövlarna så att de håller formen och skaften inte viker sig.
5. Till matlagning
Att vin kan användas till matlagning är ingen nyhet, men för att slippa en vinflaskor med vinslattar i kylskåpet kan du frysa in det överblivna vinet. Använd vanliga isformar eller gärna isbitspåsar, då plasten skyddar vinet mot att det oxiderar.
Recept: Helgrillad rostbiff med rödvinssås
3 goda viner att laga mat med:
1. Gran Sasso Chardonnay 2017
Italien. Nr: 944049, 89 kr.
Chardonnay är en av de mest mångsidiga så kallade ädeldruvorna. Detta vin är friskt och fruktigt och eftersom det inte har lagrats på träfat har det kvar sina friska aromer av persika, lime och citronzest.
Passar till och i: Varm smörgås med gratinerad kantarellstuvning eller rätter med fisk och skaldjur.
Recept: Bouillabaisse med fisk och skaldjur
2. Wolf Blass The Red Label Shiraz Cabernet 2017
Australien. Nr: 237567, 99 kr.
Mjukt, fruktigt och medelfylligt vin där druvan shiraz spelar huvudrollen och cabernet sauvignon tillför substans. De milda, mogna bäraromerna lyfts ytterligare av en lätt kryddighet och en fin struktur.
Passar till och i: Vegetarisk pasta bolognese eller rödvinskokt lammstek.
Recept: Vegetarisk bolognese med Quorn
3. Gérard Bertrand 6ème sens Rouge 2017
Frankrike. Nr: 827989, 119 kr.
Rubinrött vin med fruktig och fyllig karaktär. Det är balanserat, sammetslent och mjukt med inslag av vinbär, röda bär och vanilj. Som smaken av Sydfrankrike.
Passar till och i: Helstekt tupp med rödvinssky eller coq au vin.
Recept: Coq au vin med kyckling
Källa: The Wine Company