Stefans vintips: Bästa glöggen 2018

11 dec, 2018
AvRedaktionen
Mörkt ute, tända ljus inne – och doften av glögg. Förr var det enklare att välja glögg. Idag finns det mängder av smaker och styrkor. Stefan på Vinbetyget tipsar om årets bästa glögg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om glöggen som i år får högsta sammanlagda betyg. Det är glögg med olika kryddningar och styrkor.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För vintips och topplistor med röda och vita viner, rosévin, champagne och prosecco, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Bäst i test: Glögg 2018

1. Fin glögg med en twist av cognac

Dufvenkrooks Original (nr 96009), 88 kr.

Glöggen smakar: Grunden är ett fruktigt och kraftigt rött vin som med finess spetsas med cognac. Övriga kryddor är vanilj, citrus, pomerans och torkad ingefära.
Alkoholhalt: 15 %. Sockerhalt: 160 gram per liter.

2. Svenska lingon och blåbär skapar succéglögg

Grythyttan Skogsglögg (nr 96460), 94 kr.

Glöggen smakar: Istället för vin är glöggen gjord på svenska lingon och blåbär. Kompletteras med kryddor som ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans.
Alkoholhalt: 14,5 %. Sockerhalt: 168 gram per liter.

3. Ekologisk glögg på fylligt italienskt rödvin

Goder Aftonglögg (nr 96031), 85 kr.

Glöggen smakar: En vinglögg som baseras på ett fylligt italienskt rödvin som även är ekologiskt. Tydlig kryddning med kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: 166 gram per liter.

4. Glöggen som varit en favorit i 150 år

Blossa Vinglögg (nr 4000), 79 kr.

Glöggen smakar: Som ett riktigt glögg-original, söt och något svagare. Klassisk kryddning med kanel, kardemumma, nejlika, pomerans och russin.
Alkoholhalt: 10 %. Sockerhalt: 189 gram per liter.

Läs också: 10 enkla tilltugg som passar till glögg

Goda och enkla tilltugg till glöggminglet.
Goda och enkla tilltugg till glöggminglet.

Varför heter det glögg?

Glögg kommer från ordet glödgat – som när vin värms över glöden. Glögg började serveras vid julfirandet i svenska hem under 1800-talet. Men redan den stränge kungen Gustav Vasa som härjade på 1500-talet, var mycket förtjust i kryddat vin som påminde om vår glögg.

Annons

Glögg i andra länder

Det är inte bara i Sverige som man gärna dricker varmt vin. I länder med långa och kalla vintrar värmer man sig med drycker som påminner om vår glögg. I Tyskland och Österrike serveras glühwein, och i Frankrike tar man sig en rykande vin chaud efter skidbacken. Englands egen variant av glögg kallas mulled wine.

Värm glöggen varsamt

Glögg ska inte koka – då blir smaken sämre. Ungefär 70 grader är en bra temperatur. Det bästa är om du kan hålla glöggen varm på en värmeplatta, med värmeljus och termos.

En sak kommer man inte ifrån med glögg: Den är ofta ganska söt. Fast å andra sidan brukar glasen vara små. Och glöggen har vi bara vid den här tiden på året.

Goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa bubblet och vinet för december-minglet

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vinerna till höstens grytor

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons