Stefans vintips: Bästa glöggen 2018
För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om glöggen som i år får högsta sammanlagda betyg. Det är glögg med olika kryddningar och styrkor.
Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.
För vintips och topplistor med röda och vita viner, rosévin, champagne och prosecco, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.
Bäst i test: Glögg 2018
1. Fin glögg med en twist av cognac
Dufvenkrooks Original (nr 96009), 88 kr.
Glöggen smakar: Grunden är ett fruktigt och kraftigt rött vin som med finess spetsas med cognac. Övriga kryddor är vanilj, citrus, pomerans och torkad ingefära.
Alkoholhalt: 15 %. Sockerhalt: 160 gram per liter.
2. Svenska lingon och blåbär skapar succéglögg
Grythyttan Skogsglögg (nr 96460), 94 kr.
Glöggen smakar: Istället för vin är glöggen gjord på svenska lingon och blåbär. Kompletteras med kryddor som ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans.
Alkoholhalt: 14,5 %. Sockerhalt: 168 gram per liter.
3. Ekologisk glögg på fylligt italienskt rödvin
Goder Aftonglögg (nr 96031), 85 kr.
Glöggen smakar: En vinglögg som baseras på ett fylligt italienskt rödvin som även är ekologiskt. Tydlig kryddning med kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: 166 gram per liter.
4. Glöggen som varit en favorit i 150 år
Blossa Vinglögg (nr 4000), 79 kr.
Glöggen smakar: Som ett riktigt glögg-original, söt och något svagare. Klassisk kryddning med kanel, kardemumma, nejlika, pomerans och russin.
Alkoholhalt: 10 %. Sockerhalt: 189 gram per liter.
Läs också: 10 enkla tilltugg som passar till glögg
Varför heter det glögg?
Glögg kommer från ordet glödgat – som när vin värms över glöden. Glögg började serveras vid julfirandet i svenska hem under 1800-talet. Men redan den stränge kungen Gustav Vasa som härjade på 1500-talet, var mycket förtjust i kryddat vin som påminde om vår glögg.
Glögg i andra länder
Det är inte bara i Sverige som man gärna dricker varmt vin. I länder med långa och kalla vintrar värmer man sig med drycker som påminner om vår glögg. I Tyskland och Österrike serveras glühwein, och i Frankrike tar man sig en rykande vin chaud efter skidbacken. Englands egen variant av glögg kallas mulled wine.
Värm glöggen varsamt
Glögg ska inte koka – då blir smaken sämre. Ungefär 70 grader är en bra temperatur. Det bästa är om du kan hålla glöggen varm på en värmeplatta, med värmeljus och termos.
En sak kommer man inte ifrån med glögg: Den är ofta ganska söt. Fast å andra sidan brukar glasen vara små. Och glöggen har vi bara vid den här tiden på året.