Stefans vintips: Bästa vinerna till kyckling
Stefan Saidac driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.
För fler vintips och topplistor med röda och vita viner, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.
Medelfylliga vita viner och matvänligt rosévin
När man väljer vin till kyckling bör man undvika kraftiga röda viner, vilket krockar med kycklingens fina smak. Stefan tipsar istället om fyra medelfylliga vita viner på fyra olika druvor, både nyheter och klassiker, samt ett rosévin som också är förträffligt till kyckling.
Många goda skäl att välja kyckling
Att kyckling är så omtyckt och populärt har många naturliga förklaringar. Kyckling är inte bara nyttigt, ljust och magert kött. Med sin milda fina smak passar kyckling både att bjuda på och till vardags. Kyckling går också att variera i det oändliga. Från enkla snabba rätter till mer avancerade festrecept. Även om svensk gårdskyckling är något dyrare, har den både bättre smak och konsistens.
1. Frisk och fyllig nyhet från Loiredalen
Vouvray Domaine Des Lauriers (nr 6288), Frankrike: Loiredalen, 129 kr.
Loire är känt för sina ståtliga slott och fina vita viner. Och Vouvray är en god nyhet, både på Systembolagets hyllor och på Vinbetygets topplistor. Druvan Chenin blanc ger ett härligt fylligt vitt vin som matchar den godaste kycklingen – och även smakrik fisk som lax i ugnen.
Sockerhalt: 5 gram per liter. Alkoholhalt: 13 procent.
2. Topprankat rosévin är en perfekt matkompis
Les Fumées Blanches Rosé (nr 22138) Frankrike, 89 kr.
Rosévin förknippas ofta med vårvärme och mingel. Men låt mig få tjuvstarta med ett matvänligt rosétips – Les Fumées Blanches Rosé passar utmärkt till lätta rätter med kyckling. Fruktigt och torrt är vinet också en bra matchning till det mesta som kan dukas upp på ett buffébord. Och med det här priset räcker vinet också till mingel.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 12 procent.
Recept: Krämig risotto med kyckling
3. Riesling-favorit i repris
Leitz Eins Zwei Dry (nr 5822), Tyskland: Rheingau, 99 kr.
Känner du igen det här vinet? Det har varit vintips förut. Men Leitz Eins Zwei Dry är så bra och prisvärt, att det är väl värt en repris. För ska man laga kyckling, är detta vin ypperligt med sin stora friska smak. Självklart gärna också till fisk och skaldjur. Riesling är ju för övrigt även något av sommeliernas favorit.
Sockerhalt: 8 gram per liter. Alkoholhalt: 12 procent.
Recept: Krämig kycklinggryta med sparris och dragon
4. Torr och krispig Bourgogne av spännande druva
Joseph Drouhin Bourgogne Aligoté (nr 5500), Frankrike: Bourgogne, 119 kr.
I Bourgogne har Chardonnay alltid fått spela huvudrollen, medan druvan Aligoté fått nöja sig birollen. Men när den hyllade producenten Joseph Drouhin låter Aligoté få all uppmärksamhet, blir det ett prisvärt litet mästerverk: Du får ett torrt vitt vin med frisk och ren smak.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 12 procent.
Recept: 10 enkla recept med kycklingfiléer
5. Torr och fruktig champagnedruva med fattoner
Stoneleigh Latitude Chardonnay (nr 6360) Nya Zeeland: Marlborough, 129 kr.
Chardonnay är drottningen av vita druvor och används både till champagne och vita viner. Dessa druvor kommer ända från Nya Zeeland med en ny elegant etikett. Vinet är lika självklart elegant med fyllighet från en viss fatlagring. Stoneleigh Latitude matchar också mer smakrika kycklingrätter och annat ljust kött.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 14 procent.