Stockholms Bränneri lanserar akvavit
Efter tidigare succéer som rosa gin och GT-glögg lanserar nu Stockholms Bränneri sin första akvavit. För att sprit ska få kallas akvavit måste den innehålla minst en av kryddorna kummin eller dill.
– Akvavit är för oss den skandinaviska ginen, så det var självklart att ta fram denna produkt som är ett möte mellan klassisk gin och akvavit. Vår Stockholms Akvavit är inspirerad av svensk sommar med en framträdande ton av färsk krondill vilket skapar en fantastisk fräschör och balans mot kummin, fänkål och de klassiska ginkryddorna, säger Calle, medgrundare av Stockholms Bränneri.
Akvaviten är som alla Stockholms Bränneris produkter ekologisk och hantverksmässigt producerad i en gammal Jaguarverkstad på Södermalm i Stockholm. Produktionen är småskalig och manuell och varje flaska är numrerad.
Smak och serveringstips
Stockholms Akvavit är smaksatt med krondill, fläder, kummin och fänkålsfrö, men även klassiska ginkryddor som enbär, kvanne och korianderfrön.
Avnjut akvaviten som den är till klassisk sommarmat eller använd den i drinkar. Varför inte en frisk och enkel Akvavit & Tonic? Recept hittar du nedan.
Lanseringsdatum
Stockholms Akvavit (nr 8065602) kostar 296 kr/500 ml och kan beställas på Systembolagets hemsida från klockan 10:00 den 5 juni. Häng på låset om du vill ha tag i en flaska! De kommer garanterat att sälja slut.
Akvavit & Tonic
Ingredienser:
50 ml Stockholms Akvavit
100 ml tonic water
en kvist krondill
Gör så här:
Blanda akvavit och tonic i ett glas med massor av is. Garnera med en kvist krondill.
Stockholms Sour
Ingredienser:
50 ml Stockholms Akvavit
20 ml citronjuice
20 ml rabarbersockerlag*
10 ml aquafaba (kikärtslag) eller äggvita
Gör så här:
Skaka alla ingredieenser i shaker med massor av is, sila sedan upp i favoritglaset. Garneras med grönt blad och rostade fänkålsfrön.
*Värm upp 100 g socker och 100 g vatten ihop med 100 g tärnad rabarber tills sockret har löst sig. Låt svalna och sila sedan av.