Svensk Vinter – glögg spetsad med whisky!
”En kryddig kärleksaffär mellan svensk ursprungsromantik och stolt hantverkstradition.” Så beskriver Saturnus och Mackmyra sitt senaste samarbete Svensk Vinter. Glöggen består av friskt och fruktigt vitt vin, ingefära, pomerans, kanel och äkta vanilj toppat med en ofiltrerad ekig maltwhisky direkt från fatet.
– Glöggen har en angenämt mjuk framtoning, diskret citrus i kombination med glöggkryddor och ett inslag av vanilj. Whiskyn vi använt är en single malt som lagrats i fem år i lätt rostade ekfat i vår egen gruva i Bodås, berättar Angela D´Orazio, master blender på Mackmyra.
Serveringsförslag:
Glöggen passar lika bra på julbordet och under glöggfesten som vid sprakande brasor efter en krispig skiddag i fjällen. Dessutom fungerar glöggen ypperligt som drinkingrediens, gärna ackompanjerat med något gott tilltugg.
Recept: 10 enkla tilltugg som passar till glögg
Svensk Vinter (nr 8021302) kostar 119 kr och finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.
Drinktips 1: Vinter Sour
Väldigt uppfriskande med syra från citron i kombination med glöggkryddor med inslag av vanilj och whisky.
Du behöver:
6 cl Svensk Vinter
3 cl färskpressad citron el koncentrat
2 cl sockerlag
äggvita
Gör så här: Skaka ingredienserna med is i en shaker och sila ner i ett cocktail- eller whiskyglas. Se till att ingen is följer med. Garnera med citronskal på glaskanten.
Drinktips 2: Vinter Cranberry
En skön balans mellan syra i citron och aningen kärvhet från tranbärsjuice i kombination med glöggkryddor och whisky.
Du behöver:
6 cl Svensk Vinter
4 cl tranbärsjuice
1 cl färskpressad citron el koncentrat
2 cl sockerlag
Gör så här:
Häll ingredienserna i ett stort glas med is. Garnera med citron, kanelstång, stjärnanis och tranbär.