Veganskt vin på Systembolaget

12 mar, 2018
Veganskt vin från The Vegan Vine.
Goda nyheter alla veganer! Nu är äntligen veganskt vin och annan vegansk dryck sökbar på Systembolaget. Här berättar vi mer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Från och med den 13 mars kommer ordet ”vegan” äntligen att vara sökbart på Systembolaget.se. Du hittar dryckerna via fritextsök.

Varför är inte alla viner veganska?

Anledningen att inte all dryck (främst vin) är vegansk är för att animaliska produkter som gelatin, mjölkprotein och äggvita ibland används för att klarna vinet. Proteinet drar till sig partiklar och sjunker till botten av vinfatet. Partiklarna avlägsnas sedan, men det kan finnas spår kvar av dem i flaskan.

Hur vet man om vinet är veganskt?

Enligt EU-regler från 2014 måste producenterna skriva ut på baksidan av flaskan om det kan finnas spår av ägg- eller mjölkprodukter i vinet. Gelatin och husbloss (från fisk) ligger dock utanför reglerna.

Idag går det som sagt att söka efter veganska viner på Systembolaget.se, men eftersom det i dagsläget inte finns någon internationell certifiering av veganska viner är inte alla viner märkta. Många viner kan med andra ord vara veganska utan att det står på etiketten.

Veganska alkohollistan

Facebook-gruppen Veganska alkohollistan tipsar om massor av veganska, alkoholhaltiga drycker. Förutom att du kan ställa frågor och tipsa andra listar de även en massa vin, öl, cider och sprit som är veganvänliga.

Läs även: Vegansk festmat – 15 goda recept

Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL
Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL

Foto: The Vegan Vine

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons