Vin kan innehålla ägg, mjölk, fisk och gelatin

28 okt, 2016
AvMari Janson
Vad innehåller ditt vin egentligen?
Trodde du också att vin var druvjuice? Visserligen med alkohol, men ändå bara pressade vindruvor som jästs i nån ektunna på en härlig vingård? Nja, kanske det, men vin får också innehålla mer än 60 olika tillsatser – från gelatin och socker till äggviteprotein och fisklim. Utan att det står på flaskan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kolla på matförpackningarna. Eller på burkarna i badrumsskåpet. Alla ingredienser är utsatta – enligt lag. Men på flaskorna du köper hem från Systembolaget står det inte mycket. Utom sulfiter som måste stå med om det är mer än 10 mg/l.

Sulfiter

I mat används sulfiter (det gemensamma namnet för sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter, E-nummer 220-224 respektive 226-228) som konserveringsmedel och för att förhindra missfärgning. Svavlet hindrar också bakterietillväxt och finns naturligt i vin eftersom det uppkommer vid jäsningen. Svaveldioxid finns, i låga halter, även i lök och kål.

Astmatiker kan vara känsliga mot sulfiter. Ju högre halter som finns i ett livsmedel, desto högre är förstås sannolikheten att reagera på det.

Ägg och mjölk

Ägg- och mjölkprotein är en annan allergen, och som vegan tycker man kanske inte att det är OK att dricka ett vin som klarats med animaliska produkter (även om det inte alltid finns några spår kvar i flaskan). Hur vin ska märkas styrs av EU och enligt regelverken ska alla viner framställda av druvor som skördats 2012 eller senare, och som märkts efter den 30 juni 2012, visa om mjölk- och äggprotein använts vid produktionen.

Annons

Varför används ägg och mjölk?

Äggvita är en gammal metod för att klarna röda viner. Proteinet i äggvitan dra till sig partiklar och det sjunker till botten av vinfatet. Partiklarna avlägsnas sedan. Finns det spår kvar av äggvita ska det sättas ut på etiketten. Kasein är ett mjölkprotein som rekommenderas för vita viner. Finns det spår av detta i vinet så ska även detta märkas ut på etiketten.

Gelatin och fisklim

Samma sak med gelatin och fisklim – också animaliska produkter –  som också används för att vinerna ska se vackrare ut. Men det finns veganviner som är gjorda helt utan ingredienser från djurriket. Läs mer om veganviner på till exempel Ekovin.se och fråga på Systembolaget. Tyvärr har de ingen märkning på webben.

Hur är det med gift?

I jordbruk besprutas grödorna för att hålla sjukdomar, svampar och skadedjur borta. Vinodling är såklart inget undantag. Men eftersom bekämpningsmedel är giftiga finns det tydliga gränsvärden för hur hög resthalten av dessa får vara i mat och dryck. Vill du köpa ett vin som i största möjliga mån är fritt från pesticider välj ekologiska produkter på Systembolaget, till ekologiskt vin är bekämpningsmedel mycket strängare reglerat.

Och som de också skriver i frågan på Systembolagets sajt: ”Det är viktigt att påpeka att det är alkoholen som är mest skadligt för kroppen, inte eventuella rester av bekämpningsmedel långt under gränsvärdena.”

Läs också: Så mycket socker innehåller vinet

Det är mer socker än man kan tro i vissa viner. Foto: Shutterstock
Det är mer socker än man kan tro i vissa viner. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons