Varsågod – du får en Smetana!

03 maj, 2012
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smetana från Arla.

Du har väl inte missat att du med senaste numret av ELLE mat & vin får en kupong där du kan hämta ut ditt eget exemplar av Arla Kökets nyhet Smetana?

Smetana är en naturell och syrad gourmetgrädde som är en lite lyxigare variant av crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil och kan användas på samma sätt som du använder dem. Den är dessutom laktosfri! Smaken är rund och frisk och konsistensen är tjockt krämig. Den lyfter smakerna i matlagning och är därmed utmärkt i såser, soppor, grytor, på pizzan eller som dipp. Den passar också förträffligt till kakor och desserter.

Här är ett härligt recept med blinier där en klick Smetana passar alldeles utmärkt!

Fler recept och kupong hittar du i ELLE mat & vin nr 3/2012, i butik nu!

Blinier med spenat och rom

4–6 personer

Tid: 25 minuter

 

50 g fryst hackad spenat

1 stort ägg

1 1/2 dl mjölk

Annons

1/4 paket jäst, ca 12 g

3/4 dl vetemjöl

1 dl bovetemjöl

1 krm salt

smör

 

topping:

1 dl Arla köket smetana

1 dl hackad gräslök

1 dl löjrom, sikrom eller algrom

 

Tina spenaten. Dela ägget i gula och vita. Värm mjölken till max 37°. Blanda jäst och mjölk i en bunke. Vispa ner mjöl, äggula och salt. Låt jäsa övertäckt ca 1 tim. Krama vätskan ur spenaten. Rör ner den i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner. Grädda 8–12 plättar i smör i en stekpanna. Servera med smetana, gräslök och rom.

Annons