Årets stjärnskott 2019: Jonatan Nilsson

04 feb, 2019
AvSophia Genitz
Jonatan Nilsson är Årets stjärnskott 2019.
Med ett tillvägagångssätt som liknar konsthantverkarens skapar Jonatan Nilsson allt från vaser till grafisk design. Möt Årets stjärnskott 2019!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jonatan Nilsson

Bakgrund: Produkt- och inredningsdesigner, gick ut Beckmans designhögskola 2017.
Gör: Allt från grafisk formgivning till glas och förpackningsdesign.
Läs mer: jonatan-nilsson.com
Motivering: ”Gränslös fantasi kombinerad med nytänkande och humor i allt från möbler till förpackningsdesign – årets stjärnskott är en orädd formskapare.”

Han har en smiley som signatur, har gjort keramik som tolkar en Nobelpristagares malariamedicin, och under 2018 uppmärksammades Jonatan Nilssons nytänkande glasprojekt Shifting shape, en serie vaser som kom till tack vare en helt egen uppfinning. Hans design är experimentell, utforskande och ifrågasättande. Att göra saker enligt en given formula är inte hans grej. Idéerna kommer hela tiden forsande och ingenting verkar omöjligt.

– Jag gör en massa snabba skisser och fastnar ibland för något särskilt. ”Oj, den var härlig, vad kan jag göra av den?”, berättar Jonatan.

Annons

Sedan rullar det på och i slutändan finns där något färdigt. Av trä, betong, textil, eller kanske glas. Ett formgivet objekt, en snickrad möbel, eller en grafisk identitet till ett företag.

– Jag kan bli lite anti produktdesign. Att lägga jättemycket tid på att få fram den perfekta lutningen på en lampskärm är inget jag direkt går igång på. Det jag gör ligger kanske närmare konsthantverk, jag tillverkar det mesta själv och det är inte alltid helt enkelt att översätta det till industrin, säger Jonatan som sporras av utmaningen att testa nya infallsvinklar och viljan att få med det icke-perfekta i tillverkningen, även när den sker industriellt. Det angreppssättet är tydligt i glasserien Shifting shape, resultatet av ett två veckors stipendium på The Glass Factory i Småland.

– Jag ville blåsa former som kan ändras så att det hela tiden händer något spännande utan att nya, dyra formar måste tillverkas.

Annons

Lösningen blev en egen metod med en egendesignad metallkonstruktion och utbytbara, snabbt tillsågade träformar. Formarna kan bytas samtidigt som glaset blåses och inget objekt blir det andra likt.

Att Jonatan kom att välja designspåret kom sig lite av en slump.

– Jag har alltid tecknat mycket och för att ta det vidare började jag på en folkhögskola. Det blev min introduktion till konst och design, jag hade inte haft någon kontakt med designvärlden innan.

Alldeles nyligen snuddade Jonatan vid skolbänken igen då han under hösten hoppade på en vidareutbildning i Nederländerna. Men ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden lockade snart tillbaka honom till Stockholm.

– Jag har precis fixat en egen ateljé där jag vill komma igång och göra nya projekt. Tillsammans med några kompisar funderar jag även på att köpa ett gammalt snickeri, komplett med maskiner och allt.

Annons