ELLE Deco Design Awards 2020: Louise Liljencrantz vann Årets inredare
Årets inredare har en omisskännlig känsla för att skapa miljöer med en sober, internationell elegans, utan att förlora känslan för vad som ligger i tiden. Hennes kök är en uppvisning i gedigna material hanterade med hantverksskicklighet.
Det finns en tidlös kvalitet i Louise Liljencrantz inredningar som inte enbart har med de noggrant utvalda materialen att göra.
– Jag vill att det vi skapar ska vara beständigt. Det handlar bland annat om att hitta rätt mix av gammalt, nytt och unikt. Vi gör ofta unika möbler för ett projekt för att man inte ska få den där direkta igenkänningen. Det skapar en tidlös känsla, berättar hon.
Louise skapar exklusiva inredningar för privatpersoner och företag och designar möbler för det egna möbelföretaget Liljencrantz K.F.K Master Cabinet Makers som hon driver tillsammans med K.F.K Snickeri. I fjol lanserades det flerfaldigt prisbelönade köket Liljencrantz for Kvänum som Louise utvecklat tillsammans med Kvänum, kökstillverkarens första samarbete med en extern designer.
– Jag vill hela tiden utmana mig själv. Det handlar ju om att skapa nytt, inte om att bara applicera någonting som jag har gjort tidigare.
Så vad är det hos hennes inredningar och design som gör att de har fått så stort genomslag?
– Kanske handlar det om vad som någon beskrev som en ”exklusiv enkelhet”. För mig handlar det om en hög finish i material och hantverk som gör att enkelheten känns exklusiv.
Liljencrantz Designs studio på Östermalm i Stockholm är en levande moodboard med skisser på väggarna och materialprover utbredda på det stora arbetsbordet – textil, mörka träslag, sten och koppar. Några är arrangerade tillsammans för att lyfta fram varandras respektive karaktär.
– Jag tror att man mår bra av kontraster. Ett material kan vara trist i sig själv men skapa magi tillsammans med ett annat. Jag jobbar nästan alltid med hårt och mjukt. Ofta använder jag maskulina former på möbler och mjukar upp med material, säger Louise.
Hon tar sig bara an helhetsuppdrag där hon får möjlighet att skapa ett hem från grunden. Målet är alltid att förmedla en tydlig vision och för att göra det behöver hon ha kontroll över projektet i alla led.
– Jag älskar att tänka utanför ramarna, det kan vara något som en onödigt stor entre, och jag tar alltid hänsyn till hur det naturliga ljuset rör sig över dagen, Det är sådant som skapar själen i ett hem. Det är viktigt att vara lyhörd och samtidigt inte tumma på sin vision. Jag tummar aldrig på någonting.
Av: Anders Bergmark.
LÄS MER: