3 kanapéer som du kan göra hemma
Förberedelserna för ELLE-galan 2016 pågår för fullt. Bland annat skapas tusentals (gudomliga!) snittar och små kanapéer till den magnifika buffén som serveras efter prisutdelningen. Se hur några av dem skapas – och gör dem själv hemma.
Hummerskagen, lättbakad röding, sojapudding, bifftataki, morots- och ingefärskräm och brie de maux med het plommonchutney – det är några av kanapéerna som serveras på ELLE-galan på fredag.
Här visar Grand Hôtels kock hur de sätts samman – och så delar de med sig av recepten så du kan göra dem själv hemma. Bon apetit!
Foto och film: Frida Möller/Studio Emma Svensson
Alla recept är för ca 8 personer.
HUMMERSKAGEN
120 g hummerkött
10 g riven ingefära
ca 2 gram hackad chili
saft från 1/2 lime
2 msk hackad koriander
0,5 dl majonnäs
salt o peppar
tobikorom
wasabi
Hacka hummerköttet och blanda ihop med ingefära, chili, limesaft, koriander och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Toppa med tobikorom (flugfiskrom smaksatt med wasabi).
LÄTTBAKAD RÖDING
2 st sidor rödingfilé
finrivet skal från citron
en knippe hackad koriander
salt
Rimma rödingfiler i en saltlag gjord på 5 dl vatten och 0,5 dl salt i ca 1,5 timme. Ta upp fisken ur lagen och strö på hackad koriander och citronzest. Rulla in det i plastfilm och fixera till en hård rulle. Baka av i ugn på 40 grader till 40 grader i innertemperatur. Kyl ner i kyl och skär i skivor innan servering.
SOJAPUDDING
250 g kikkomansoja
4 g agar agar
20 g kikkomansoja
Blanda 125 g av sojan med agar agar i en kastrull, mixa med stavmixer. Koka upp under vispning, sjud 1 minut under vispning. Ta bort från värmen och blanda i resterande 125 g av sojan, sila av i en bunke och låt stelna i kyl tills det blir en gelé. Hacka upp gelén i mindre bitar och lägg i mixern, tillsätt 20 g soja och mixa den helt slät, passera sedan genom en finmaskig sil.
BIFFTATAKI
160 gram oxfilé
2 dl kikkomansoja
1 dl risvinäger
0.5 dl yozu
1 st delad rödchili
2 st vitlöksklyftor
50 g färsk ingefära
1 st citrongräs
Blanda ihop alla ingredienser. Stek 160 gram oxfilé runt om, lägg i den kalla lagen (resten av ingredienserna) och låt marinera över natten. Ta upp ur lagen och skiva tunna skivor innan servering.
MOROTS– OCH INGEFÄRSKRÄM
500 g skalade morötter
ca 40 g riven ingefära
0,5 – 1 dl smetana
salt och peppar
Koka morötterna i vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Mixa, tillsätt ingefära, salt och peppar och lite av smetanan tills det blir en slät puré.
BRIE DE MAUX MED HET PLOMMONCHUTNEY
160 g brieost
300 g urkärnade plommon
1 st röd chili hackad
1 st hel kanelstång
0.5 dl cognac
150 g syltsocker
saft från en citron
Dela plommonen i klyftor. Koka ihop 20-30 min till önskad konsistens. Servera osten tillsammans med chutneyn.
Servera!