Recept: Så bakar du Kakans tårta

21 apr, 2016
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Här är receptet som räcker till cirka 15 personer.

Thora gör alltid sina bottnar utefter tårtans storlek, detta är grundreceptet som räcker till en våning. Använd två stycken 20 cm-formar och skär de färdiga bottnarna så att du får två bottnar på varje form. Totalt fyra tårtbottnar med vartannat lager lingonmousse och vartannat lager havtorscurd emellan.

Tårtan på bilden har bara innanmäte i de tre översta lagren, det vita lagret är för syns skull och inte ätbart.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Tänk på att en våningstårta kräver specialkunskap för att sättas ihop utan att sjunka samman. Tårtans ytskikt är gjort av sockerpasta som Kakan har special-infärgat och marmorerat med samma teknik som hon använder när hon gör keramik. Sockerpasta finns att köpa färdig i olika färger.

Här nedanför får du hela receptet till tårtan.

TÅRTBOTTEN

270 g mjöl

½ tsk salt

2 ¼ tsk bakpulver

180 g smör

360 g socker

3 ägg

180 ml mjölk

Så här gör du:

Annons

Sätt ugnen på 175. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan.

Vispa smör och socker fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget. Se till att varje ägg blandas ordentligt.

Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och alternera med mjölken. Upprepa 3 gånger. Avsluta med mjölblandingen.

Grädda i ca 35 min eller tills du kan sticka ner en mätsticka utan att det fastnar något på den.

 

LINGONMOUSSE

100 g lingon

100 g socker

1 dl flytande grädde

3 dl vispad grädde

2 gelatinblad

Så här gör du:

Blötlägg gelatin i kallt vatten. Smält lingon, socker och 1 dl grädde. Ta från spisen. Krama ur gelatinbladen och blanda med lingonkoket. Låt kallna till 22C. Vispa resten av grädden. Vänd försiktigt ner grädden i det kylda lingonkoket. Låt kallna i kylen.

 

HAVTORNSCURD

95 g havtornspuré

4 stora äggulor

100 g socker

60 g smör

Så hör gör du:

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning till den tjocknat. Täck omedelbart med plast och ställ i kylen.

 

Så här såg det ut när Kakan och Thora skapade tårtan: 

ELLE Fest & bröllop: Kakan gör bröllopstårtaBrand logo
ELLE Fest & bröllop: Kakan gör bröllopstårta

Foto: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson Film: Adrian Pehrson/Studio Emma Svensson

Annons