Populärt: Shoppingtips Modetrender Se Min Look Festkläder Nobelfesten

Framtidens kläder – odlade i labb?

10 sep, 2015
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Varför låta kläder begränsas till tyg, nål och tråd? I framtiden kan våra garderober fyllas av plagg som odlats fram på labb eller projiceras på bärbara bildskärmar. Bered dig på ett modemässigt systemskifte.

 Av Anna K Hedlund  Foto All Over Press, Philips design m fl

I det vita badkaret flyter något som påminner om det man kan hitta på mat som stått lite för länge i kylskåpet. Det ser ut som en kaka av obestämbar färg, kletig och hal i konsistensen. Och det ser definitivt ut att lukta illa. Att det där skulle kunna förvandlas till ett snyggt klädesplagg känns minst sagt avlägset. Men faktum är att denna dekokt av bakteriekultur, kombucha, grönt te och socker, som legat och växt till sig i veckor, till slut blev en chic bomberjacka.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det här sättet att närma sig material är otroligt radikalt. Inom de närmsta åren kommer vi absolut att se flera nya material på marknaden, säger jackans skapare Suzanne Lee.

Annons

Hon är grundare av och konsult i företaget Biocouture, som hjälper företag att utveckla nya material att göra kläder av. Just bakteriejackan som Suzanne Lee experimenterade med lär vi dock inte få se på butikernas galgar. På en skrapig telefonlinje från New York förklarar hon att det visade sig att idén inte var tillräckligt bra för att göra kommersiell. Däremot ska vi inte bli förvånade om vi om några decennier knallar runt i läderplagg som inte har orsakat något djurs död. Eller att vi klär oss i plagg gjorda av – ja, du ser rätt – svamp!

– Det låter knäppt, men om du stryker med handen över en champinjon märker du att hatten har ungefär samma känsla som mjuk mocka. Och rent svampmycel känns precis som mocka. Det är dessutom hundra procent nedbrytningsbart, säger Suzanne Lee.

Det är hög tid att börja tänka nytt kring hur vi tillverkar kläder. I dag kostar det för mycket för miljön och i mänskliga resurser att ta fram traditionella textilier. Ta bomull som exempel. Totalt går det åt cirka 11 000 liter vatten bara för att tillverka ett par jeans gjorda av bomull. Ett enda par. Och då har vi inte ens börjat prata om de besprutningsmedel som används på bomullsodlingarna och arbetsförhållandena för tillverkarna. Det är skrämmande att tänka på.

tekniskt-mode-framtiden

– Om 35 år är vi nio miljarder på jorden. Alla behöver mat så vi måste titta noga på hur vi använder exempelvis vatten. Det är därför material som kan odlas i laboratorier kan vara ett alternativ, säger Suzanne Lee.

Annons

Runt om i världen sprudlar just nu innovationslusten, till exempel i Studio XO i norra London. Där rör man sig i någon sorts gränsland mellan mode, teknologi, musik och vetenskap när man skapar kläder. Med hjälp av projektioner, led-lampor och 3D-skrivare har de bland annat skapat spektakulära scenkläder åt artister som Lady Gaga, Black Eyed Peas, Azealia Banks och Arcade Fire. Just nu jobbar man mest med den egna kollektionen XOB som ska lanseras under 2015. Där har man tagit fram plagg med flexibla displayer, som man kan ladda hem olika mönster till, och kläder som via nervsystemet mäter exakt hur du känner dig just nu och visar det, exempelvis med en färg, direkt på plagget.

– Vi skapar kläder för den digitala generationen mellan 15 och 30 som vill koppla ihop sin garderob med sina teknikprylar, säger Nancy Tilbury, en av studions grundare. De har växt upp i en värld där internet finns överallt. De tittar på sina kläder och undrar varför de inte kan koppla upp sina kläder också.

Annons

Här blir nyckelordet förvandling ett sätt att närma sig idén med hållbarhet. För om en tröja kan ändra färg, mönster eller till och med passform med hjälp av inbäddad digital teknik behöver vi ju inte köpa lika många tröjor.

– Estetiken kommer att styra tekniken i framtiden. Hittills har det inte varit så, säger Nancy Tilbury.

Men även i Sverige händer det spännande grejer. På Smart textiles på Textilhögskolan i Borås jobbar man med att försöka vaska fram helt nya sorters textilprodukter, genom att sammanföra akademisk forskning med idéer från samhälle och näringsliv. Hittills har man jobbat mest aktivt med textilier som till exempel kan mäta vår hälsa, direkt på kroppen. Men man jobbar också aktivt med modevärlden och designer som Ann-Sofie Back och Nhu Duong.

Och kanske blir det något så otippat som ett minskat bokläsande som kan leda till framtidens textilier, enligt Nils-Krister Persson, ansvarig för Smart textiles teknologilaboratorium.

Annons

– Läsandet går ner, vilket innebär att det går åt mind­re papper. Så massaindustrin frågar sig: Kan vi göra något annat av pappersmassan? Kan skog vara en rå­vara som vi kan omvandla till fibrer? Det jobbar vi med nu, säger han.

Just mötet mellan den traditionella industrin och den nya digitala åldern kan vara svaret på våra frågor om hur klädproduktion ska ske i framtiden, och om hur vi ska lyckas göra det som i dag framstår som science fiction till – science fact. I alla fall om man ska tro Nancy Tilbury på Studio XO.

– Jag har jobbat i researchlabb där jag har sett sådant som man tidigare bara pratade om bli verklighet, som Google glass. Världen förändras och sådant som har varit fantasier i decennier kan bli verklighet eftersom man nu knyter ihop trådarna mellan olika områden, som mode, teknologi och vetenskap.

Kanske på din kropp framöver

– Traditionella textilier som framställs genom genteknik, utan traditionell odling.

Annons

– Läder som odlas fram i labb via animaliska celler så att djur slipper dö.

– Material som inte är textilier utan i stället består av exempelvis bakterier eller svampmycel.

– Textilier som integreras med digital teknologi för att kunna kopplas ihop med till exempel dator, telefon eller läsplatta.

– Kläder som håller koll på vår hälsa och till och med matar kroppen med ämnen som är bra för den.

– Kläder som genom robotteknik anpassar sig efter dina behov, till exempel genom att ändra på texturen eller anpassa passformen så att den blir tajtare eller lösare.

– Kläder med ett ”sjätte sinne” som anpassar sig till miljön du befinner dig i.

Annons