Sopsortera rätt – experten reder ut vanliga misstag
Vi blir allt mer miljömedvetna och svenskar återvinner som aldrig förr, vilket besparar naturen enorma resurser. Men det är inte alltid lätt att veta var vi ska lägga alla förpackningar och därför har vi tagit reda på svaret till de vanligaste frågorna kring återvinning.
Läs också: 5 saker du aldrig ska slänga om du värnar om miljön
Vi tog hjälp av Annica Dahlberg, kommunikationschef på Förpackning & Tidningsinsamlingen, som hanterar i princip all förpackningsåtervinning i Sverige.
1. Kuvert
Tvärtemot vad många tror ska kuvert inte läggas i pappersåtervinningen. Limmet på kuverten löses inte upp utan klumpar sig och leder till försämrad papperskvalitet och i värsta fall går det inte att använda något av det återvunna pappret. När du slänger det i soppåsen kan det i stället energiåtervinnas.
Sorteras som: Hushållssopor.
2. Post-it
Limmet på post-it-lapparna leder till sämre papperskvalitet på samma sätt som limmet på kuvert.
Sorteras som: Hushållssopor.
3. Pizzakartonger
Många tror att pizzakartonger inte går att återvinna, men det stämmer inte. Så länge kartongen är relativt ren och torr går den utmärkt att återvinna som pappersförpackning.
Sorteras som: Pappersförpackning.
4. Tetra Pak med plastkork
Det är vanligt att Tetra Pak har plastkork vilket gör att många undrar om de fortfarande kan sorteras som pappersförpackning. Och det kan de. Korken separeras och återvinns som plast, men själva plastpipen på förpackningen behöver inte tas bort, den separeras under återvinningsprocessen.
Sorteras som: Pappersförpackning.
5. Keramik, porslin och dricksglas
Många slänger det i glasåtervinningen men det är fel. Detta är andra material som förstör kvaliteten på det nya glaset.
Sorteras som: Grovsopor eller hushållssopor.
6. Färgrester
Tomma, urskrapade och torra färgburkar sorteras som förpackning (metall eller plast) vid en vanlig miljöstation. Färgburkar med rester i klassas som farligt avfall och ska lämnas till återvinningscentral. Överbliven färg får inte hällas ut i avloppet eftersom de farliga ämnena inte kan filtreras bort.
Sorteras som: Metallförpackning, plastförpackning eller farligt avfall.
7. Värmeljus
Vekhållaren i ett värmeljus är tillverkad av järn medan själva koppen är gjord av aluminium. När magneter sorterar ut järnet som ska smältas ner för återvinning följer aluminiumkoppen med och brinner upp ifall den inte har separerats. Därför måste plattan i koppen separeras.
Sedan 2015 ansvarar inte längre Förpackning & Tidningsinsamlingen för att återvinna dessa till följd av nya EU-direktiv. Varje kommun ansvarar i stället för återvinningen av just dessa. De återvinns dock även om de hamnar i ordinarie återvinning för metallförpackningar, det som händer är då att producenter av andra förpackningar felaktigt måste stå för kostnaden.
Sorteras som: Metallförpackning.
8. Frigolit
– Frigolit består ju av mycket luft så det blir lite knepigt men det går rent tekniskt att återvinna och då ska det återvinnas. Det är viktigt att vi får in frigoliten så att vi kan fortsätta utveckla systemen för bättre återvinning, säger Annica Dahlberg.
Sorteras som: Plastförpackning.
9. Medicin
Överbliven medicin får inte slängas i soporna eller spolas ner, utan lämnas till valfritt apotek förslutet i en plastpåse.
Sorteras som: Läkemedel på apotek.
10. Kaffekapslar
Kapslar av aluminium kan återvinnas som de är med sumpen kvar. Det kan dock inte kapslar av plast eftersom kaffesumpen som finns kvar i kapseln förstör det nya materialet.
Sorteras som: Metallförpackning.
11. Sprayburkar
Det finns olika typer av sprayburkar. Burkar till olika typer av insektsbekämpning, tätningsmedel, färger och impregnering räknas till farligt avfall (se nedan). Däremot sorteras tomma burkar från kroppsvårdsprodukter som förpackningar i vanliga miljöstationer. Burkarna räknas som tomma när det inte längre pyser om dem.
Sorteras som: Metallförpackning eller farligt avfall på återvinningscentral.
12. Nagellack
Gammalt nagellack och förpackningar räknas som farligt avfall. I vissa fall finns kärl vid miljöstationen annars lämnas de till återvinningscentral.
13. Aluminiumtuber
Vissa tror att kaviar- och mjukosttuber inte kan återvinnas eftersom de är så kladdiga på insidan. Det är fel.
– Kladdet är inget problem ut återvinningssynpunkt. Men för dem som hanterar avfallet är det mycket trevligare om de är tömda ordentligt och om korken är kvar på så slipper de mycket av lukten.
Sorteras som: Metallförpackning (plastkorken brinner upp).
14. Plasttuber
Detsamma gäller för plasttuber som aluminiumtuber. Krama ur den med handkraft och återvinn som plastförpackning. Luktar inte innehållet illa behöver inte korken sitta kvar.
Sorteras som: Plastförpackning.
15. Cd, dvd-skivor och fodral
Även om de är gjorda av plast ska de slängas i hushållssopor eftersom de inte omfattas av producentansvaret för förpackningar och tidningar. I vissa fall finns insamling för annan plast än just förpackningar, då kan det återvinnas där.
Sorteras som: Övrig plastinsamling eller hushållssopor.
Mobil återvinningscentral
Många kommuner i Sverige tillhandahåller en mobil miljöstation där du kan återvinna småelektronik och farligt avfall. Sök på din kommun för att se var och när du kan lämna ditt farliga.
Foto: Shutterstock