Har du svårt att göra dig av med minnessaker? Här är 10 tips!

01 apr, 2016
AvThowe Wagner Larsson
I samband med en flytt, ett dödsfall eller en storstädning kan vi tvingas stå inför en rad svåra beslut. Ett av dessa kan vara att rensa en annan persons tillhörigheter eller ditt eget överfyllda förråd. Här är en guide som hjälper dig på traven när du behöver rensa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi associerar lätt saker med människor och känner oss elaka om vi slänger något vi har fått av en vän eller familjemedlem. Speciellt om personen inte längre finns med oss.

Problemet blir till slut att allt vi sparar på oss får ett affektionsvärde som ger oss skuldkänslor när vi vill rensa eller när det är dags att flytta.

Här är 10 tips som kan hjälpa dig.

guide slänga

1. Välj en låda och ta itu med allt innehåll innan du börjar på en ny

Om du har ett stort förråd med minneslådor kan det kännas överväldigande att ta tag i hela. Börja därför smått, med en låda i taget och gå inte vidare till nästa innan du har sorterat och rensat allt innehåll i första.

Annons

2. Släng andra personers minnen

Din bästa kompis bröllopsinbjudan, torkade rosor från din systers examen eller din pappas gymnasiebetyg. Släng. Om du känner dig osäker, fråga först personen i fråga om hen vill ha minnessaken för egen nytta. Annars? Släng.

3. Spara minnessaker som födelsedagskort och liknande – men bara ett tag

Det kan vara härligt att ta fram korten efter ett tag och bli påmind över det fina minnet. Men efter en period är det dags att slänga även dessa.

4. Tacka nej till gratissaker 

Vi har en vana att vänligt tacka ja till allt som är gratis, men ärligt talat – hur ofta kommer vi titta på gåvan igen? Det här är speciellt vanligt på konferenser och events av olika slag. (Hur många bläckpennor med ett företags logotyp behöver man?) Ta för vana att tacka nej om det inte är något du verkligen vill ha.

5. Fundera över om du verkligen vill spara dagböcker och gamla kärleksfoton

Annons

Det kan vara mödosamt att promenera längs minnesstigen. Om bilderna på dig och en gammal partner bara gör dig ledsen är det kanske mer värt att göra sig av med dem. Detsamma gäller ångestfyllda dagboksanteckningar från tonåren.

6. Se ditt arvegods för vad det är: saker

Det kan vara svårt att göra sig av med ärvda saker, speciellt om personen du ärvt det av inte längre lever. Vi tänker ofta att vi gör oss av med en bit av personen när det i själva verket bara är en fysisk sak. Försök se arvegods för vad det verkligen är och spara bara de saker du verkligen vill ha kvar och kan använda. De saker du inte har nytta av eller inte vill ha kan du skänka bort till Myrornas eller liknande.

7. Släng saker som inte åldras väl

Saker som är slitna, har tappat sin färg, trasiga eller på annat sätt inte har åldrats väl ska slängas.

8. Visa upp!

Många av oss låter arvegods och vackra gåvor stå skyddade i ett förråd eller i en låda. Där gör de ingen nytta. Är det något du har ärvt skulle personen med största sannolikhet vilja att du skulle ha det framme (om du känner att det passar in i resten av inredningen). Om du inte vill visa upp saken bör du fundera över om du verkligen ska behålla den, eller kanske skänka bort till någon annan i släkten.

Annons

9. Använd!

Silverbesticken, designerglasen och kristallvasen förtjänar att användas. Det är absolut förståeligt att rädslan över att råka ha sönder något exklusivt hindrar många från att använda det. Men visst vill vi hellre att den skänker glädje ett tag än inte alls? Dessutom är den troligtvis för vacker för att bara låta stå i en låda på vinden!

10. Digitalisera!

Speciellt foton och andra dokument kan kännas svårt att göra sig av med. Lösningen är att digitalisera allt. Det här gäller även för klädesplagg, gosedjur och serviser. Kanske har du många minnen till en sak och har svårt att göra dig av med den. Fotografera den istället och spara digitalt. På så sätt kommer du fortfarande att komma ihåg alla härliga minnen, men du får mer plats över och dina gamla saker kan göra nytta hos någon annan.

 

Kom ihåg: mår du dåligt över tanken att göra dig av med något, gör inte det i så fall. Vi är alla olika och vissa av oss gillar att behålla och då och då läsa gamla brev medan vissa av oss inte vill ha några minnen av det förflutna kvar alls. Känn efter vad som passar dig, men ha inte dåligt samvete om du vill rensa. Dina minnen kommer du alltid att ha kvar!

Annons