Nu ska julen ut – så här återvinner du granen
Tjugondag Knut firas i Sverige samt i delar av Finland och Norge den 13 januari varje år, alltså 20 dagar efter jul, och markerar slutet på julhelgen.
Läs också: Glöm kaktus och mässing – här är årets hetaste trender enligt experten
Förutom att allt pynt ska packas ner och ställas i förrådet är det även dags att städa bort granen. Men att veta var du faktiskt får slänga julgranen är inte alltid så lätt. Här kommer våra bästa tips på vad du ska göra med granen.
1. Granen ska återvinnas
Efter att barnen plundrat granen på allt godis, ska den alltså slängas ut. Vart man ska vända sig med sin gran beror dels på var i landet man bor och dels vilken bostadsform man har. Kolla gärna upp vad som gäller i just din kommun.
– Om man bor i lägenhet brukar oftast fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen förse de boende med information om hur man ska göra med granen. Man brukar ha en gemensam uppsamlingsplats där man kan lämna granarna, eller så hyr man en container där man kan slänga, säger Christina Rydholm som är kommunikatör på VA Syd i Malmö.
2. Ta bort allt pynt
Men det är inte alla fastighetsägare eller föreningar som kan erbjuda den servicen, och då gäller det för var och en att själv se till så att granen hamnar hos återvinningscentralen. Bor man i villa finns flera olika alternativ.
– Då kan man klippa ner granen och lägga den i kärlet för trädgårdsavfall om man har ett sådant. Då bryts den ner och blir så småningom till jord. Har man inget sådant kärl kan man klippa ner den och lägga bland restavfallet, men det förutsätter att man inte har en jättestor gran. Är man lite bekväm kan man beställa hämtning av granen. Då får man ett ordernummer som man sätter på granen, säger Christina Rydholm.
En viktig sak att tänka på när man lämnar sin julgran till återvinningen är att plocka bort allt pynt. Gör man inte det bränns granen upp på återvinningscentralen, istället för att återvinnas. Att ta bort pyntet betyder alltså vinster för miljön. Vanligt pynt går inte att återvinna, men trasiga ljusslingor kan slängas bland elektronikavfall.
3. Blir boplats för fiskar
Förutom att se till så att granen hamnar hos en återvinningscentral, finns det flera andra sätt att återvinna sin gran på.
I Stockholm finns ett projekt där granar samlas in och sedan släpps ner i Riddarfjärden. Där blir granarna så kallade risvasar, vilket är en uråldrig tradition för att skapa en bra miljö för fiskar att leka i. I exempelvis USA och Holland finns det möjlighet att adoptera en levande gran i kruka, som planteras om efter varje jul och sedan hämtas i december igen.
Dessutom går det naturligtvis bra att göra ved av granen – eller varför inte tillverka ett par snygga glas- eller grytunderlägg med årsringar? Såga lämpliga bitar av stammen, sandpappra och lacka – klart!
Av: Minna Wallén-Widung
Foto: Shutterstock
Denna artikel publicerades ursprungligen på vår systersajt Allers.se.