Så inreder du enligt neurodesign – 7 tips från experten

18 jan, 2019
Så inreder du med neurodesign
Neurodesign kombinerar inredning och hjärnforskning för att vi ska må bättre i våra hem och på jobbet. ELLE Decoration frågade neurodesignern Isabelle Sjövall om hur vi kan applicera vetenskapen i våra hem. Inspireras av hennes sju smarta tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Neurodesign strävar efter att skapa miljöer som är fördelaktiga dels för vår hälsa och vårt välbefinnande, men även för vår prestation. Det kan verka invecklat vid första anblick, men det behöver inte alls vara det och kan till och med gå att applicera i det egna hemmet.

Isabelle Sjövall är neurodesigner och har tillsammans med hjärnforskaren Katarina Gospic skrivit boken Neurodesign: inredning för hälsa, prestation och välmående.

– Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design. Det handlar helt enkelt om hur vår hjärna reagerar på olika miljöer, förklarar Isabelle Sjövall.

På vilket sätt förbättrar inredning som utgår ur neurodesign vårt välmående?

– När man tänker på fysiska miljöer tänker man ofta på estetik och att det ska vara snyggt. Men även om vi lever i en modern värld så har hjärnan inte förändrats. Den reagerar både känslomässigt och fysiskt i nya miljöer och miljön vi är i kan påverka allt från blodtryck och kortisolnivåer till vår sömn.

Annons

– Vet man vilka verktyg man ska använda så har man fantastiska möjligheter att utgå från det i design och inredning. Det är avspeglas dessutom i alla delar av vårt liv. Mår man bra hemma blir man mer produktiv på jobbet och vice versa.

Har neurodesign samma effekt på alla människor, oavsett stil och smak?

– Det går absolut att applicera på alla stilar och smaker, det har egentligen inget med det att göra. Det handlar om att med verktygen inom neurodesign kunna applicera det på sin egen stil och grundar sig i den senaste hjärnforskningen och utgår från biologi. Exempelvis så kan vassa hörn trigga igång vårt stressystem, så oavsett vilken stil man gillar så kan det vara bra att välja möbler med mjukare hörn, säger Isabelle Sjövall och tillägger:

– Det är väldigt gångbart, men kräver en del av den som inreder och att man sätter människan i fokus.

Isabelle Sjövall är neurodesigner – här tipsar hon om hur du kan inreda med neurodesign
Neurodesignern Isabelle Sjövall tipsar om hur man på egen hand kan inreda med neurodesign i hemmet. Foto: Jenny Hammar

Neurodesign och hållbara trender

Neurodesign kännetecknas även av balans och symmetri, något människan ofta eftersträvar.

Annons

– Människan dras till symmetri för att de ursprungligen signalerar starka gener. Det har sedan översatts och implementerats inom arkitektur och design. Det är därför vi ofta rent naturligt söker det i olika kontexter och sammanhang.

I dagens stressiga värld kan neurodesign hjälpa en att stressa ner och hitta en bättre balans i vardagen, menar Isabelle Sjövall.

– Det finns tre sidor av hållbarhet – mänsklig, ekologisk och ekonomisk – och neurodesign handlar om just mänsklig hållbarhet, säger Isabelle Sjövall.

Rådande inredningstrender som hållbarhet, jordnära färger och naturmaterial passar därför som handen i handsken i neurodesign.

– Vi mår bra av naturmaterial och av att känna på det som känns genuint. Det är mycket som går hand i hand om vi skrapar på ytan. Mänsklig hållbarhet hänger ihop med den ekonomiska och ekologiska hållbarheten. Vi lever i en modern värld och jag tror att vi ofta tror att vi är modernare rent biologiskt, men mycket handlar om att gå ”back to basics” och hitta den balans som är så fundamentalt viktig för oss.

Annons

Trots att neurodesign innefattar något så avancerat som den senaste hjärnforskningen, går det faktiskt att applicera i det vanliga hemmet. Här följer Isabelle Sjövalls bästa tips för att inreda hemmet med neurodesigntänket.

Expertens 7 tips: Så kan du inreda med neurodesign

1. Välj naturnära färger i hemmet

Jordnära färgpalett och Vertigo pendel i ett vardagsrum
En jordnära färgpalett ger ett lugn till hemmet. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Emma Fischer/Emma Hos för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik

– Försök hålla en neutral grund, det ger mest möjligheter och flexibilitet samt är hållbart ur flera perspektiv. Mjuka, naturnära nyanser kan enkelt kombineras med starkare färger i mindre detaljer som konst och liknande.

Jordnära färger som är särskilt trendiga just nu är ett utmärkt val ur ett neurodesignperspetiv.

Annons

– I dag finns det så mycket störningsmoment runtomkring oss, men de här färgerna stör oss inte och gör det lättare att hitta en bra helhet och balans.

2. Satsa på blått och grönt i sovrummet

Blått sovrum med nattduksbord från By Lassen
Välj blått i sovrummet för att inreda med neurodesigntänket. Foto: By Lassen

Förutom jordnära färger är de naturnära färgerna blått och grönt bra val enligt Isabelle Sjövall. Särskilt fördelaktigt är just blått i sovrummet.

– Blått är kopplat till naturen och kan göra oss mer fokuserade. Det är en bra färg i sovrummet där man brukar säga att man ska ha en lite lägre temperatur för att kroppen ska kunna varva ner och sova bättre. Studier visar nämligen att rum med blå väggar upplevs temperaturmässigt kallare på grund av nyansen, säger hon och tillägger:

Annons

– Undvik rött, orange och gult. De är signalfärger och bör undvikas i sovrummet och rum som är till för återhämtning och rekreation.

3. Välj mjuk belysning

Taklampan PH 5 pendant från Louis Poulsen, formgiven av Poul Henningsen
Mjuk belysning och ett rikligt ljusinsläpp bidrar till ett trivsamt hem. Foto: Louis Poulsen

– Belysning är en otroligt viktig del och innefattar både dagsljus och belysningen inomhus. Båda påverkar den del i hjärnan som styr vår dygnsrytm och sömnhormonerna, säger Isabelle Sjövall och fortsätter:

– Ta tillvara på dagsljuset och ha inte tunga gardiner fördragna. Tänk även igenom belysningen i hemmet så att du har bra allmänbelysning, men undvik kallt, blått ljus som gör det svårt att varva ner och sova. Varmare ljus som går åt det mer nedtonade hållet är att föredra. Det kan vara så enkelt som att byta ut ljuskällorna i lamporna hemma. Neurodesign handlar om smarta, medvetna val.

4. Hitta en balans i inredningen

Ett väl inrett hem har flera intressanta blickfångare – utan att det blir för mycket. Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Det får inte vara för mycket, men inte heller för lite.

– Det är bra med variation eftersom det väcker nyfikenhet och kan frisätta dopamin. Det handlar om att hitta en lagom dos och balans – precis som med mat och träning. Man måste kalibrera och hitta vad man själv mår bra av. Är det för avskalat blir det för lite och är det för mycket blir det störande.

5. Inred med växter och växtmotiv

Gröna växter i ljust kök compact living-matplats
Inred med grönska och växter i hemmet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Ellis Roshandel/Nouvel Interior för Entrance Fastighetsmäkleri/mäklare: Erika Bergholm

– Människan har en grundläggande kärlek till naturen. Vi mår bra av den. Det finns flera sätt att få in den i inredningen, exempelvis genom att ha naturmotiv på tavlor. Då får det gärna vara slingriga stigar på bild eftersom de väcker nyfikenhet i hjärnan, säger Isabelle Sjövall och fortsätter:

Annons

– Försök inreda med mycket växter. Det blir en motpol i den moderna urbana värld vi har, som inte är naturlig för oss. Det är en viktig nyckel till ett bättre, balanserat liv. Dessutom ökar det kreativiteten och luftkvaliteten samt är vackert rent estetiskt. Forskning visar även att vi gärna stannar längre och mår bättre i utrymmen med växter.

6. Välj taktila material och textilier

Snygga naturmaterial och jordnära färger hos Boråstapeter
Taktila naturmaterial som trä och textilier bidrar till trivseln i hemmet – och är särskilt trendiga just nu. Foto: Boråstapeter

Textilier gör hemmet mer ombonat och förbättrar akustiken. Även naturmaterial och olika texturer kan bidra till att vi trivs bättre i hemmet.

– Vi vill gärna röra och känna på saker. En mjuk pläd i soffan eller fina sängkläder stimulerar hormonet oxytocin, som ger oss lugn och ro. Så det finns en fysiologisk förklaring till varför vi gillar taktila material.

7. Välj doft med omsorg

Låt naturliga dofter ta plats i hemmet. Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska Hem/mäklare: Mattias Lantto

Med ett enormt utbud av allt från doftljus till doftpinnar i alla tänkbara doftblandningar kan det ibland bli för mycket av det goda. Isabelle Sjövall tipsar om att låta naturliga inslag, som exempelvis en bukett blommor, tillföra doft till hemmet.

– En stor del av våra känslor framkallas av dofter, det är tätt förknippat med våra egna associationsbanor och sitter djupt i oss. Jag rekommenderar att hålla det så neutralt som möjligt, eftersom det påverkar oss så mycket.

Läs mer:

Så inreder du med jordnära toner – 9 tips

3 inredningsprofiler: Så inreder du hållbart och klimatsmart

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons