12 psykiska störningar du aldrig har hört talas om

31 jul, 2018
AvMikaela Alex
Skador, sjukdomar, droger och depressioner är bara några saker som kan få hjärnan att skapa spöken. Här är några märkliga syndrom som vem som helst kan råka ut för – tillfälligt eller permanent.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Alla har vi en hjärna (även om alla inte använder den maximalt) – men ändå fortsätter den att vara en av våra största mysterier. Vi kan födas till narcissister eller psykopater, eller så kan vi drabbas av demens eller schizofreni – men det finns så många fler märkliga saker människor har fått uppleva, när deras hjärnor spelar dem ett obehagligt spratt.

Här är 12 psykiska störningar du antagligen aldrig hört talas om – förrän nu.

Mikropsi-Makropsi

Kallas även för Alice i Underlandet-syndromet – kommer du ihåg scenen i Disneyklassikern där hjältinnan äter olika godispastiller som får henne att antingen växa eller krympa? Den som drabbas av mikropsi-makropsi har nämligen vanföreställningar om felaktiga dimensioner – antingen storleksmässigt, avståndmässigt eller tidsmässigt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hallucinationer av att ens egna kroppsdelar växer eller krymper är bland de svåraste symptomen, och kan orsaka stor rädsla.

Annons

Problemen orsakas ofta av migrän, hjärntumörer, drogmissbruk eller infektioner.

Paramnesi

Det är lite otydligt om paramnesi och déjà vu är samma sak – men det handlar hur som helst om svårighet att skilja på verkliga minnen och fantasi.

Men medan upplevelsen av déjà vu är väldigt vanlig (att få en falsk känsla av igenkänning vid en ny händelse) och knappast kan beskrivas som en psykisk störning, så finns det en mer ovanlig form av paramnesi som kallas reduplikativ paramnesi. Det innebär att man blir övertygad om att en plats är finns på flera ställen samtidigt, lite som parallella världar

Capgras syndrom

Syndromet orsakas av psykisk ohälsa och innebär att den drabbade får svårt att identifiera personer de känner, och är övertygad om att en bedragare försöker luras genom att låtsas vara en närstående person.

Det är en paranoid vanföreställning som leder till att den känslomässiga reaktionen slår fel, och den drabbade uttrycker misstänksamhet och defensivt beteende.

Annons

Syndromet drabbar ofta personer med schizofreni, men kan också dyka upp hos de med epilepsi, demens eller hjärnskador.

Fregolis syndrom

Kallas även hyperidentifikation, och är mer eller mindre motsatsen till Capgras syndrom. Den som drabbas blir övertygad som att en och samma person kan förändra sitt utseende och anta olika skepnader.

Den som har sett filmen ”Anomalisa” kan förstå hur ett sådant syndrom kan leda till ångset och obehagskänslor.

Alien Hand syndrome

Ett i botten neurologiskt tillstånd, som ofta uppstår hos någon som fått en skada på den del av hjärnbalken som binder samman de två hjärnhalvorna.

Den drabbades hand (ibland ben, men det är mer ovanligt) börjar leva ett eget liv och gör saker som personen själv inte väljer eller är medveten om. Känslan kan bli att det är någon annans hand, och att den motarbetar resten av kroppen genom att stänga skåpet den andra handen just öppnade eller knäppa upp skjortan den andra nyss knäppte.

Annons

Aliens Hand Syndrome drabbar oftast den ickedominanta handen (vänster, om du är högerhänt och tvärt om).

Jerusalemsyndrom

Syndromet fick sitt namn efter att psykiatriker i Israel på 1980-talet började ta emot flertalet patienter som ”hörde Guds röst”. De pilgrimsfärdande turisterna blev helt enkelt så överväldigade av de historiska och religiösa platserna och monumenten i Jerusalem att de själva började tro att de var bibliska personer.

Hundratals turister har fått läggas in på psykiatriska avdelningar i Jerusalem efter att ha drabbats av syndromet. Vanligast är att personerna som drabbas redan innan haft problem med mentalsjukdom.

Vanföreställningar eller tvångstankar brukar försvinna efter att man har spenderat några dagar utanför staden.

Parissyndrom

Det här syndromet drabbar framförallt japaner, och har fått sitt namn eftersom den franska huvudstaden tycks vara en vanlig trigger.

Det verkar handla om en överväldigande kulturchock, som kan ge både mentala och fysiska ångestsymptom, hjärtklappning, hallucinationer, disorientering och till och med leda till psykos.

Annons

Man tror att långa flygningar, jetlag och många övertidstimmar på jobbresor kan spä på kulturchocken för många resande japaner, som trots allt kan drabbas av parissyndrom även i andra delar av världen.

Bild som skildrar psykisk hallucinationer.

Cotards syndrom

Den som drabbats av Cotards blir övertygad om att den är död, att kroppen håller på att ruttna bort, är tömd på blod eller att organ saknas. Den kan till och med känna lukten av lik omkring sig. Kallas även ”vandrande lik-syndromet”.

Syndromet kan ofta kopplas till grav depression eller schizofreni, men det har även upptäckts kopplingar mellan Cotards syndrom och virusläkemedlet Aciklovir.

Annons

Det är inte ovanligt att drabbade försöker ta sitt liv.

Foreign accent syndrome

Det finns några uppmärksammade fall där personer råkat ut för ett huvudtrauma eller en stroke – och vaknat upp med en helt ny brytning. Detta kallas Foreign Accent Syndrome (FAS).

Framförallt är det språkets rytm och tonläge som ändras, och forskarna menar att det egentligen inte är så att den drabbade byter till en annan specifik dialekt eller brytning – det är omgivningens tolkningar och associationer som avgör att det ”låter tyskt” eller ”låter franskt”.

Psykogen fugue

Även kallat dissociativ fugue. Den drabbade vandrar eller reser planlöst runt utan mål eller orsak, och ibland utan att minnas vem man är. Personen kan verka helt normal, eller gå runt som en robot, och resan kan ha en känslomässig mening trots bristen på syfte och mål.

Syndromet är svårdiagnosticerat, men orsakas oftast av frontallobsepilepsi eller vid bruk av vissa droger. Tillståndet är övergående och vanligtvis borta inom några dagar.

Annons

Stockholmssyndrom

Det här syndromet fick sitt namn efter Normalmstorgsdramat i augusti 1973, då några bankrånare tog gisslan på Kreditbanken mitt i huvudstaden. Gisslan fick så stark sympati med rånarna och kände sådan lojalitet mot dessa att vissa vägrade vittna mot dem i rätten senare.

Syndromet, där offret känner sympati för sin kidnappare, kan gå så långt att man väljer att hjälpa brottslingen genom att exempelvis vakta andra gisslan eller hjälpa kidnapparen undkomma polisen.

Orsaken till att syndromet uppstår tycks vara en rädsla för att råka ännu värre ut, samt en vädjan till den inre godheten hos den som tagit gisslan.

Limasyndrom

Det motsatta från Stockholmssyndromet – här får istället kidnapparen sympati för sin gisslan, antagligen på grund av skuldkämslor och moraliska kval.

Syndromet fick ett namn vid en kidnappning på den japanska ambassaden i Lima 1996, då en militant rörelse tog ett hundratal gäster på en fest vid ambassaden som gisslan. Inom några timmar var de flesta släppta, även nyckelpersonerna, då kidnapparnas sympatier växte.

Annons

Samlarsjuka/Hoarding

Ett tvångssyndrom som yttrar sig genom att den drabbade har väldigt svårt att slänga saker – även skräp och matrester, vilket till slut leder till att personens hem blir överbelamrat, och på grund av damm, mögel och skadedjur ibland även hälsofarligt.

Oftast drabbas äldre personer, och de flesta har en sjukdomsinsikt, men anser inte att de kan göra något åt sitt samlande. Det kan också vara en följd av schizofreni, depression eller progressiv demens, och då saknas insikten.

Stendhals syndrom

En psykosomatisk störning som ger yrsel, hjärtklappning, svimningar eller till och med hallucinationer – på grund av konst.

Syndromet fick sitt namn 1979, när psykiatrikern Graziella Magherini över hundra fall bland turister i Florens som blivit så saliga över den klassiska konsten i staden att de blivit fysiskt sjuka.

Källa: Psykologiguiden, SvD, Göteborgsposten, Wikipedia, Steg för hälsa, HealthLine, Världens historia, IFLScience, ABCNews

Annons

Foto: Unsplash

Läs mer:

Så känner du igen en psykopat på nätet

Sömnlös med ångest? Här är psykologens bästa tips

Psykisk ohälsa ökar – så mår vi i Sverige i dag

Annons