5 huskurer mot vinterns förkylning – läkaren slår hål på myterna
Ingen gillar att vara sjuk, det kan vi väl bara komma överens om? Kanske är det också därför nätet svämmar över av tips som kan bota förkylningar.
Huskurer och läkartips, de skiljer sig en del. Åsikterna kring hur de fungerar eller inte varierar. Personligen tycker jag verkligen att ingefära gör tricket, när förkylningen är där och gör sig påmind så jagar några bitar ingefära bort den. Men vetenskapligt eller inte, vi har samlat ihop de bästa huskurerna, för dig att testa och bilda dig en egen uppfattning om.
– Honung innehåller antioxidanter och vitaminer och kan upplevas lena en ond hals.
– Färsk ingefära sägs fungera antibakteriellt och stärkande för immunförsvaret.
– Citronvatten är en gammal klassiker och den höga C-vitaminhalten påstås motverka förkylningar.
– Vitlök används i många länder mot infektioner och klyftorna innehåller bland annat A-, B- och C-vitamin.
– Whiskey kan uppfattas döva halsont och många menar att de starka dropparna även dödar bakterier.
Men hur bra fungerar huskurerna egentligen – eller fungerar de alls?
– Det finns ingen dokumentation för det, det är mycket folktro och idéer som inte är vetenskapligt belagda. Tyvärr finns det inga bra kurer mot förkylning, säger Jonas Hedlund, docent och överläkare vid Karolinska institutet.
När infektionen väl fått fäste finns det ingenting att göra, förutom att vila och låta immunförsvaret göra sitt.
– Vistas bland folk – att låsa in sig för att undvika smittoämnen är en dålig idé. Det bästa är att utsätta sig för små förkylningar, på så sätt bygger du upp en naturlig immunitet.
– En sund livsstil – god sömn och motion är positivt för ditt välbefinnande, oavsett om du är förkyld eller inte.
Trots att det inte finns några vetenskapliga bevis för att diverse huskurer läker en förkylning finns det många som upplever att de lindrar. Så om varmt citronvatten med honung eller vitlök och ingefära får dig att känna dig bättre – fortsätt med det. Allt som boostar ditt välmående kan vara läkande i sig.
Foto Elsa Billgren, läs hennes blogg här >