5 tecken på att du är jagsvag
Är du jagsvag – eller är du en sådan som känner dig stark i ditt jag och i din identitet? Att vara jagsvag innebär att du har en bristande jagfunktion och att du har svårt att skilja mellan omvärlden och ditt jag. Det kan också vara svårt att hitta en egen identitet och du kan ha problem med att förhålla dig till sociala krav på grund av en svaghet i personligheten och den fria viljan. Motsatsen till att vara jagsvag är att vara jagstark – då har du ofta en välutvecklad jagfunktion och inga problem med att skilja på ditt jag och din omgivning.
Tillståndet anses vara relaterat till ångest – den svenska psykologen Johan Cullberg skrev till exempel i boken Kris och utveckling att jagsvaghet ofta uppstår till följd av ångest efter trauman från barndomen. Till exempel kan hjälplöshet, separationer och ångest inför de egna drifterna vara ständiga ångestkällor som kan leda till jagsvaghet i slutändan.
Känner du igen dig? Här är fem tecken på att du är jagsvag.
Du har svårt att sätta gränser
Du har svårt med att sätta upp tydliga gränser, och du vill ofta vara till lags om du hamnar i underläge.
Du har svårt att känna tillit
Eftersom du kan ha upplevt stora besvikelser och nederlag redan som barn och växt upp med negativa bilder av vuxna har du svårt att lita på människor i din omgivning. Du upplever också ofta andra människor som onda och opålitliga.
Du har dåligt självförtroende och självkänsla
Du hanterar inte motgångar särskilt bra, har svårt att hantera dina känslor och också svårigheter med att lösa problem. Du kan även ses som lättstött och sårbar, och riskerar att hamna i en beroendesituation.
Du har svårt att hantera dina känslor
Du vill gärna ha dina behov tillfredsställda på en gång och har svårt att hantera alla dina känslor. Om du är jagsvag kan du ha svårt att hantera psykiska kriser, behärska dina drifter och du kan också ha lättare att utveckla psykoser.
Du har svårt att skilja på verklighet och fantasi
Eftersom du har svårt att skilja på din egen omgivning och ditt jag kan du också ha svårt med att skilja på verklighet och fantasi.
Källor: Wikipedia, Psykologiguiden, Medmanniska.com Foto: IBL