5 tydliga tecken på att du tar för många selfies
Mellan 2011 och 2017 har totalt 259 personer dött i selfierelaterade olyckor, men trots det verkar trenden med att i tid och otid fotografera sig själv i olika vinklar inte avta. Tvärtom. Ett steg ut på gatan och du möter garanterat någon med en kamera i handen.
Visst är det roligt att föreviga speciella stunder. Men att vara mer eller mindre besatt av att ta selfies är bekymmersamt. Bekräftelsebehovet blir extremt samtidigt som relationer kan ta skada. Problemet är bara att de som tar för många bilder på sig själva oftast inte är medvetna om det. Vi har därför listat fem tydliga tecken på att man lite för ofta fokuserar på att smila mot kameran.
Känner du igen dig? Då är det kanske dags att ta sig en funderare.
1. Du avbryter dina vänner för att ta en bild
Du möter upp dina vänner på middag och samtalen avlöser varandra. Komiska dejter, stress på jobbet och problem på hemmafronten. Högt blandas med lågt och skratt varvas med tårar. Alla är i nuet – förutom du. I stället tänker du på hur du på bästa sätt ska kunna föreviga ditt mejkade ansikte och fönade hår i den festliga miljö du befinner dig i. Klassisk vinkel uppifrån eller liggande bild för att få med mer detaljer? Även om du tror att du gör detta smidigt och obemärkt kan vi garantera att dina vänner märker att du är frånvarande. Kanske ingen superegenskap när det kommer till relationer?
2. Du redigerar din bilder i speciella appar
Ingen bild är färdig förrän den har redigerats. Och då pratar vi inte om att dra lite i kontrasten och öka mättnaden. Nej, du bleker dina tänder och suddar ut eventuella rynkor i speciella appar. Det är inte heller ovanligt att du använder tre-fyra olika appar till samma bild. Om det tar tid? Nej, det här gör du i ett nafs. Väcker någon dig i sömnen vet du exakt vilka knappar du ska trycka på för att få till den perfekta bilden. Däremot skulle du aldrig erkänna det för någon. Dina bilder är ju ”naturliga” och ”spontana”.
3. Du har stenkoll på vilka som gillar och kommenterar dina bilder i sociala medier
Majoriteten av dina selfies publicerar du så klart i sociala medier och där har du superkoll på den genomsnittliga mängden gilla-markeringar och kommentarer. Du vet också vilka som brukar ge respons på dina bilder och missar aldrig när någon ny person klickar på ”like”. När detta händer ger det ditt självförtroende en extrem boost och du delar så klart med dig av den stora nyheten till alla du känner.
4. Du planerar ditt liv efter vad som gör sig bäst på bild
Hur spontan en selfie än verkar vet du att en bra bild kräver noga planering. Du väljer kläder efter vad som gör sig bäst på bild, besöker platser som du vet är foto-kompatibla och väljer smak på juicen efter vad som matchar dina assessorer. På en ny restaurang är ljuset det första du analyserar och känns rummet för mörkt ber du om ett bord närmare fönstret. Mörker gör sig inte på bild, det är sedan gammalt.
5. Din familj tror att något hänt om du inte skickar bilder varje dag
Så fort du tagit en bild på dig själv hamnar den antingen på Snapchat eller Instagram och är du i behov av snabb bekräftelse skickar du den direkt till din familj. De får med andra ord dagligen ta del av hur du ser ut och vad du har för dig. Slutar du då plötsligt med ditt intensiva producerande av selfies förstår du att folk börjar undra. Har något allvarligt hänt eller vad står på? Paniken din familj känner går att ta på och de är inte sena med att höra av sig och fråga om någonting är på tok.