Frågor du borde ställa till din mamma om hennes hälsa
Att förstå sig på sin kropp och sitt mående kan vara komplicerat. Frågorna är oftast fler än svaren och att veta vad som är normalt och onormalt är knepigt. Men – hur mycket har du egentligen pratat med dina föräldrar om deras hälsa? När det kommer till att bedöma din risk för eventuella sjukdomar kan de nämligen sitta inne på värdefull information. Speciellt din mamma!
Alla åkommor är så klart inte genetiska, men har du benat ut din mors hälsohistoria blir det garanterat enklare att förstå sig på din egen – nu och i framtiden. The Huffington post har tillsammans med specialister inom medicin, hälsa och dermatologi listat sju frågor som du bör ta upp med din mamma omgående:
1. ”Hur mår ditt hjärta?”
Det här är jobbigt att fråga, men svaret kan bära på stor betydelse för din framtid. Fråga dina föräldrar om det finns stroke eller hjärtsjukdomar i släkten, och om någon oväntat avlidit i ung ålder (män före 55 år och kvinnor före 65 år). Det bör i så fall noteras av din läkare. Känner du dig träffad? Lugn, du behöver inte få panik. Allt är som sagt inte genetiskt. Men medvetenheten gör att du minimerar riskerna för att drabbas.
2. ”Berätta om din mens och klimakteriet”
Mer ofta än sällan påminner din egen menstruationscykel om din mammas. Fick hon mens i sen ålder? Ja, då fick du troligtvis också det. I mitten av livet kan din cykel spegla det mönster som din mamma upplevde vid klimakteriet – vilket kan vara väldigt skönt att känna till. Du bör också fråga din mamma om hon har någon relation till PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom), en hormonell störning som bland annat kan orsaka humör-, fertilitets- och graviditetsproblem. Döttrar till kvinnor med PCOS bär på högre risk att själva utveckla det.
3. ”Hade du problem under din graviditet?”
Din mammas upplevelser under graviditeten kan komma att spegla dina egna. Det gäller även hennes erfarenhet av fertilitetsproblem, födsel, amning och första tiden efter förlossningen. Så, fråga om eventuella komplikationer eller problem. Det kommer kännas skönt!
4. ”Har du någonsin haft cancer?”
Det kanske känns självklart att din mamma skulle ha berättat för dig om hon haft cancer, men så är inte alltid fallet. Hon kan tillexempel ha drabbats av en liten behandlingsbar variant när du var liten eller innan du föddes. Du borde också fråga om det finns någon i familjen som haft cancer. Finns sjukdomen i din släkt erbjuds du ofta tidigare tester – och cancer som upptäcks i tid kan rädda liv.
5. ”Får du ofta migrän?”
Vi drabbas alla av huvudvärk ibland, och det behöver absolut inte vara något farligt. Men migrän är inte vanlig huvudvärk. Synbortfall, illamående och ljuskänslighet kommer ofta med migränen och i värsta fall kan anfallet varar i timmar. Ungefär 90 procent av de som lider av migrän har fått det från någon i familjen.
6. ”Har du några hudproblem?”
Välmående hud kräver mer än speciella ansiktsmasker och dyra serum. Det är därför viktigt att du pratar med din mamma om hennes hudhälsa och om hon någon gång tagit bort leverfläckar eller haft någon typ av hudcancer. Finns melanom i släkten? Se i så fall till att din hud årligen kontrolleras – och ännu oftare om du har haft misstänksamma skador.
7. ”Berätta om din psykiska hälsa”
Att prata om psykisk ohälsa har blivit allt mer vanligt. Ändå tycker många att det är svårt att diskutera – men stopp, sluta – det är normalt och det är viktigt! Har din mamma kämpat mot depression, missbruk, ångest eller andra psykiska problem behöver du veta det. Det påverkar hela familjen, och många psykiska sjukdomstillstånd kan vara ärftliga.
Källa: The Huffington post Bildkälla: IBL
Läs mer:
Forskning: Då är bästa åldern att bli mamma
10 saker din mamma aldrig berättade för dig – av kärlek
Du har din mamma att tacka för din intelligens