7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar normal
Skribenten Brandi Neal har under en tid haft återkommande depressioner. Efter att ha stött på en terapeut vars inledningsfras var ”Hm, ja, du ser ju inte direkt deprimerad ut” så blev hon chockerad. Chockerad över att en utbildad terapeut kunde yttra de orden när det är känt att en depression faktiskt inte syns på utsidan. Tyvärr är det dock en väldigt vanlig kommentar från gemene man när deprimerade människor berättar om sin diagnos.
Brandi Neal skrev därför i en artikel på bustle.com om hur en depression påverkar livet även om man kan verka helt normal.
LÄS OCKSÅ: 5 UDDA SAKER SOM KAN TRIGGA EN DEPRESSION
1. Vi känner skuld
De dagar jag kämpar för att klara av även de mest simpla saker, som att stiga upp ur sängen eller gå med hunden på en promenad, sköljer skuldkänslorna över mig. Jag kan exempelvis titta på min hund och tänka att den skulle må så mycket bättre om den bodde med någon som kunde gå ut med den varje dag. Hunden har en jättestor gård att springa på, äter väldigt nyttig mat och har massor av leksaker men det spelar ingen roll. Trots att jag bara missar en enda promenad hamnar jag i den där onda skuldspiralen.
Det här är något som kan förklaras. Psych Central rapporterade i en studie att hjärnan hos personer med depression svarar annorlunda mot skuldkänslor – även efter att symptomen minskat. På grund av det här så kan någon med ”depressiv skuld” känna sig skyldig för allt från en missad hundpromenad till ett krig som rasar på en annan kontinent.
LÄS OCKSÅ: 4 SAKER SOM LIKNAR DEPRESSION – MEN INTE ÄR DET
2. Morgonen är svår
På kvällen är det mesta ganska bra men när jag vaknar på morgonen är mitt mående oftast helt förändrat. Jag mår jättedåligt och har svårt att ens ta mig upp ur sängen. Hade jag inte ett jobb, stora mängder kaffe och en hund att mata är jag inte säker på att jag skulle klara det. Ju längre dagen lider desto bättre känns det. På kvällarna kan det till och med vara så bra att jag gör listor på vad jag ska göra dagen efter. Men på morgonen känns den listan totalt ouppnåelig att klara av.
3. Vi är alla bra på att dölja det
Många människor som lider av depression är väldigt bra skådespelare – även om det inte är deras levebröd. När jag till exempel käkar middag med folk eller hänger med vänner kan jag nog se rätt samlad ut och det kan till och med verka som att jag faktiskt har roligt – men inom mig är det verkligen svårt.
Jennifer Hazen berättade i Huffington post att ”Från utsidan ser det ut som att jag har allt man kan önska men sanningen är den att allt är ansträngande. Att stiga upp, göra frukost, ta mina barn till skolan – det här äter upp min energi. Jag går omkring i ett tillstånd av evig utmattning.
LÄS OCKSÅ: TECKEN PÅ ATT DU ÄR DEPRIMERAD – MEN INTE VET OM DET
4. Vi kan verka opålitliga
Ibland är det fysiskt omöjligt för mig att ens lämna huset när jag är deprimerad och då ställer jag ofta in planerade saker. Jag får då väldigt stora skuldkänslor. Med det här vill jag förklara att om vi ”hoppar av” saker har det troligtvis noll att göra med dig, så snälla, ta det inte personligt. De flesta dagar gör jag det bästa jag kan. Jag känner mig alltid SÅ kass när jag ställer in planerna.
5. Vi har svårt att känna riktig glädje
Under en depression är det svårt att ha roligt. Det man vanligtvis tycker är kul känns istället som en börda. Många som inte lider av depression brukar säga ”dra iväg, du kommer att ha roligt när du väl är där”. Tyvärr funkar det inte så. Allt man måste göra för att ens ta sig dit kan kännas överväldigande – kliva upp, göra sig klar, köra dit etc.
Jobba och kollade på Gilmore Girls – det var allt jag gjorde under min depression. Varje dag i flera månader. Det var vad jag ville och orkade göra just då.
LÄS OCKSÅ: 7 TIDIGA VARNINGSSIGNALER SOM DU SKA TA PÅ ALLVAR – KAN VARA DEPRESSION
6. Inget är ”fel”
En vanlig missuppfattning om depression är att en svår händelse gör att man blir deprimerad. Det kan absolut vara så att en depression triggas igång av det, men långtifrån alla. De flesta depressioner startar när allt i livet är bra.
7. Vår hjärna och våra känslor förstår inte varandra
En av de största kamperna är få mina känslor och min hjärna att prata med varandra och komma överens. Medan jag intellektuellt förstår att ingenting är ”fel” så kan jag inte få känslorna att agera på det.
Kom ihåg! I grund och botten gör vi det bästa vi kan och om vi skulle ha tillräckligt med mod att öppna upp oss eller att be om hjälp så säg inte att ”du har ju faktiskt allt”. Vi vet redan att du vet det, eftersom det är den enda sidan vi visat dig.
Källa: bustle.com
Artikeln publicerades först på MåBra.