Angelica Bengtsson: "Det är viktigt att äta mycket när man tränar"

11 nov, 2015
AvLisa Segerson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Stavhopparen Angelica Bengtsson är en person som tränar ofta och mycket – och vet vad som krävs. Vi bad henne dela med sig av sina bästa träningstips och råd. 

Angelica Bengtsson har vunnit flera ungdoms- och senior–SM samt tagit flera internationella medaljer, däribland ungdoms-VM (två gånger), ungdoms-OS och EM och har slagit flera rekord på vägen. 2010 satte hon ungdomsvärldsrekord genom att hoppa 4,47 m, hennes personbästa är 4,60 m.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vi träffade Angelica på ett träningsevent ihop med Nike där vi fick testa Angelicas NTC-program Smash you abs and arms. För alla som vill testa ligger det i träningsappen NTC (Nike Training Club), grymt för alla som vill få starka armar till sommaren. Vi bad Angelica dela med sig av sina bästa tips och träningsråd.

Hur hittar man bäst motivation till att börja träna?

– Det finns många som säger att de inte har tid för träning, men faktumet är att du faktiskt blir mer effektiv efter ett träningspass. Så se det som en investering och inte något som tar tid. Ha den punkten i huvudet så blir du supermotiverad. Träning ger även gott samvete och skön egentid – något alla mår bra av.

Annons

Läs också: Ät dig till bästa träningresultat

Vad är viktigt att tänka på när man ska börja träna?

– Det är superviktigt att värma upp ordentligt, speciellt axlarna*. Sen så klart att äta ordentligt innan och efter ett pass – samt stretcha.

*för en stavhoppare, för andra gäller andra kroppsdelar så klart. 

Hur tänker du när det kommer kost och träning? Vad är viktigt att tänka på?

– När du tränar mycket måsta du äta näringsrik mat. Ett bra tips är att se till att få i sig något ungefär två timmar före och två timmar efter träningen – då får du maximalt resultat av träningen. Ju mer du tränar, desto mer mat måste du få i dig. Det är även superviktigt att äta allsidigt och regelbundet med mycket kolhydrater och protein, jag skulle säga att alla borde få i sig något ungefär var tredje timme.

Vad är ditt bästa träningtips?

– Mitt bästa tips är att köra mycket mage.

Läs också: Mat till frukost eller innan träningspasset

Annons

För de som inte har råd eller tid att gå till gymmet, hur tränar man bäst hemma?

– Där är NTC-appen där mitt pass ligger jättebra. Alla pass och övningar som finns där går utmärkt att göra hemma. Sen är det ett bra tips att skaffa en balansplatta att stå på. Balans = grymma muskler.

Hur ser din vardag ut som elitidrottare? 

–  Jag kör ofta två pass per dag under träningssäsong och ett pass om dagen under tävlingssäsong. Jag försöker alltid att få in en dags vila i veckan, det är väldigt viktigt.

Bilder från Nike

Annons