Anja Forsnor: "Så lurar din hjärna dig att äta 'fel' mat"
Mat som innehåller en hög koncentration av socker, salt och fett tillsammans som brukar kallas för ”supersmaklig mat”. Så när vi äter exempelvis choklad, pizza, kakor, glass, läsk och godis blir hjärnans belöningssystem förvirrat och istället för redaktionen ”jag är nöjd” leder uppfattar hjärnan signalen ”jag vill ha mer” fram tills dess att maten är slut.
Det är inte bara vad vi äter utan även hur vi äter. Hunger och mättnad är två helt olika fysiska situationer som påverkar kroppen på olika sätt. När vi är hungriga kan vi uppleva en stress, pulsen höjs och vi känner en viss oro tills dess att vi äter. Detta är en nödvändig signal och fungerar som en drivkraft för att vi ska tillaga eller köpa något att äta. En ren överlevnadsinstinkt.
När vi går från hunger till mättnad blir kroppen helt befriad från stress, pulsen sjunker och vi upplever en känsla av eufori. Man brukar säga att vi behöver minst 30 minuter från det att vi börjat äta innan hungerkänslan släpper och vi känner mättad. Så när vi äter för snabbt är det svårt att känna efter och risken att vi överäter är stor.
Hela vitsen med snabbmat är ju att den ska gå snabbt att äta, på språng och on-the-go. Tanken är god men faktum är att den typen av mat sällan fyller sin funktion. När vi äter snabbmat hoppar vi över det första steget som är att leta efter mat och tillreda den. Vi går direkt in på att konsumera födan vilket gör att biologin inte hinner med. Så biologiskt är våra hungersignaler fortfarande aktiva när vi ätit upp snabbmaten.
Visste ni till exempel att det tar ungefär 11 minuter att äta en hamburgare. 11 minuter.
Och om det då tar ytterligare 19 minuter innan kroppen känner mättnad, vad händer då? Antagligen att man köper något mer eller slinker förbi närmsta Pressbyrå och köper en chokladbit eller något annat gott att snacksa på. Om man istället sitter ner och äter hamburgaren i lugn och ro hinner kroppen bli tillfredsställd utan att behöva något efteråt.
Ett annat exempel är hur vi äter pizza. Ofta beställer vi en hel pizza var och nöjer oss inte förrän kartongen gapar tom och matkoman är ett faktum. I USA ser vi en ny pizzatrend, nämligen flatbred, som egentligen är en pizza fast i mindre format. Ofta gjord på lite bättre råvaror än den klassiska pizzerian på hörnet och den kommer ofta i samband med andra smårätter eller som en del av en buffé. Att njuta av två bitar pizza tillsammans med en sallad, rotfrukter eller annat grönt är stor skillnad mot att äta en hel pizza själv.
Så återigen, det handlar lika mycket om hur vi äter som vad vi äter. Det optimala är att äta sig mätt på bra mat, att sitta ner i lugn och ro och att låta kroppen fyllas av eufori och mättnadskänsla. Först då kan vi lyssna på kroppens signaler och ge den precis vad den behöver.