Ankfötter, stilettklackssvaj och mobilnacke – så tar du itu med din dåliga hållning
Av Rebecca Newman Foto Kerry Hallihan
Ett gymgolv i Covent Garden är förmodligen en av de sista platserna i världen som jag hade förväntat mig att hamna i extas på. Lika lite hade jag nog trott att en så överväldigande känsla av välbehag skulle vara resultatet av något så enkelt som stretchning (mina axlar brukar vara rätt spända, så jag går på yoga regelbundet och trodde nog att jag redan var ganska smidig). Hur som helst, det är numera vedertaget att en livsstil som präglas av skrivbordsarbete, fullproppade handväskor, högklackat och mobiltelefoner gör mer skada än vi kunnat föreställa oss. Vi vrider oss själva ur balans, bokstavligt talat. Och – till min förvåning – medan jag började bygga upp kroppen för att få bättre hållning upplevde jag inte bara en fysisk lättnad, utan även en mental.
Själva uppenbarelsen fick jag under ett pass med Suzanne Wylde, huvudtränare och grundare av Moving stretch, en metod som fokuserar på stretchning för att uppnå allmänt bättre hälsa.
– Huvudorsaken till att jag började stretcha var en allmänt utbredd dålig kroppshållning, berättar Wylde, och i sin senaste bok, som heter just Moving stretch, visar hon hur vi kan återuppbygga muskulatur och bindväv (en stödjande vävnad runt kroppens muskler och organ som kan bli knölig) med övningar som framtidssäkrar vår kroppshållning.
– Vi blir alltmer stillasittande och tillbringar dagarna hukade över en skärm. Vår hållning försämras, speciellt över skulderpartiet. Detta påverkar allt från energinivå och kondition till sinnestillstånd.
Det gamla uttrycket ”upp med hakan” har numera fått vetenskaplig tyngd när forskning kunnat visa att en god kroppshållning har positiv effekt på bland annat depression*, självkänsla och förmågan att tänka positivt under stress**.
– Jag har upplevt det själv, fortsätter Wylde. Så fort jag förbättrade hållningen stärktes mitt självförtroende, jag kände mig gladare och blev mer öppen för nya erfarenheter.
Efter en titt på mitt axelparti konstaterade Wylde att mina skuldror roterar inåt, vilket ger spänningar upp genom nacken (hej huvudvärk), lederna i mina ben var instabila (hej knäproblem) och min vikt fördelades inte jämnt mellan fötterna.
– Det är väldigt svårt att hitta fokus när fötterna inte står i balans, menar Wylde.
Dessvärre är jag inte ensam om de här symtomen. Luke Worthington, biomekanisk specialist (snart kommer alla gym med självaktning att ha en) som fokuserar på kroppshållning på Sohos Third Space Gym, sa:
– Ett av de vanligaste problemen är en framåtlutning i bäckenet och en för kraftig svank, vilket i sin tur leder till inåtriktade knän, smärta och skador.
Alla klienter på Third Space genomgår en kroppsanalys och får ett behandlingsprogram för att komma till rätta med problematisk hållning.
Ett annat ledande gym, Ten Health & Fitness, har lanserat fysioterapeutisk gruppträning med fokus på förbättrad hållning.
– Jag kommer från Perth, och i Australien är det väldigt vanligt med hållningsfokuserad prehabilitering där obalanser i kroppen ses över innan träningsprogrammet fastställs, och nu ser vi det allt oftare här i Storbritannien också, berättar Tens sjukgymnast Elle Rich.
För att råda bot på mitt framåtlutande bäcken fick jag övningar av Rich (som att dra in naveln rejält samt ”åsnesparkar” där jag föreställer mig att rörelsen påbörjas i sätesmuskeln, precis vid mitten av bakfickan på jeansen), som är utformade för att åtgärda den svaghet som kommer av dagligt skrivbordsarbete.
När jag pratade om mina övningar med Niki Rein, grundare av den barrebaserade träningsformen Barrecore, sa hon:
– Jag stöter på de här problemen om och om igen. Vi tror att vi får till den där coreträningen, men ändå ser vi så många utputande rumpor och höjda bröstkorgar. Jag peppar mina klienter att tänka på att svanskotan ska neråt och att de ska föreställa sig en tajt korsett runt revbenen. Det är förmodligen den viktigaste justeringen de flesta kvinnor kan göra.
Jag provar och genast rättas mina höfter till, bröstkorgen dras in och jag känner hur kroppen förlängs.
– En sådan hållning är mer smickrande, du ser längre och slankare ut. Det innebär också att när du tränar bearbetar du kroppen mer balanserat och effektivt.
Efter ett par veckor med Richs övningar kände jag hur mitt skulderparti blev bredare och att jag höll huvudet högre. Jag märkte också att andningen blev djupare.
– Så bra! kommenterade Bridget Woods Kramer, kursledare på Triyoga yoga studios. Hållningen är helt avgörande för andningsflödet. Om axlarna lutar framåt trycks lungorna ihop och du blir trött. Andningsflödet lugnar hjärnan och vi kan agera utifrån stabilitet och styrka.
Som journalist med fitness som specialområde tränar jag med fullt fokus på själva utförandet: jag springer med korta löpsteg så jag landar på främre trampdynan och inte på hälen, jag är noga med min planka och spänner såväl rumpa som magmuskler och håller en rak linje från öron till axlar och höfter. Men det hade aldrig slagit mig att min felaktiga hållning – kurvaturen över skuldrorna och mitt stela höftparti – satte käppar i hjulet för mina framsteg, oavsett hur hårt jag tränade. Sedan råkade det bli så att en sträckning i nacken efter ett boxningspass fick mig att se över min kroppshållning. Efter att ha gjort Richs övningar varje dag i fyra veckor kunde jag känna av förändringarna i min kropp, mina inre magmuskler arbetade på riktigt och de tidigare rätt så slöa sätesmusklerna började ta form.
– Nu kommer du att märka att dina träningsresultat blir mer varaktiga och att du orkar jobba hårdare för att uppnå målen, konstaterade Rich.
Jag kände mig definitivt mer energisk och fokuserad.
Kan god hållning helt enkelt vara den nya powerposen? Miljontals människor har sett socialpsykologen Amy Cuddys TED-föreläsning om kroppsspråk från 2012, men den vetenskapliga studie som utgjorde själva underlaget (där hon kommer fram till att om man ställer sig i ”superhjältepose” så frigörs testosteron som påverkar vår självkänsla) ifrågasattes när en mycket större studie inte bekräftade hennes teorier, snarare att ”poser” inte har någon inverkan alls på hormoner eller beteende ***. I stället har det argumenterats för att om vi ska samla kraft med hjälp av vår kroppshållning så gäller det att jobba för att hålla kroppen i kontinuerlig balans.
Åter på gymgolvet la jag mig ner och sträckte ut med mina lemmar i olika riktningar medan Wilde gav motstånd med sina händer. Hon förklarade hur dålig hållning triggar en ond spiral.
– Om du hukar dig i en defensiv fly-eller-fäkta-position så kommer du att känna konstant stress.
I början känns stretchning som vilken övning som helst, men allt eftersom Wilde arbetade sig igenom min kropp började jag uppleva en förunderlig känsla av förlösning. När hon sedan jämförde en nytagen bild på mig med en gammal syntes en tydlig skillnad – nu står jag med jämvikt på båda fötterna.
– Ser du att du ser yngre ut också? Efter att du har stretchat dina armar och skuldror med hjälp av mitt motstånd så har jag bearbetat bindväven som drog ner ditt ansikte.
Och faktum är att jag dessutom känner mig yngre, med en sorts barnslig optimism, som om all väldens bördor har lättat från mina axlar. Till och med min svanskota befinner sig där den ska. Om det här är den goda hållningens superkraft så tänker jag aldrig någonsin släppa taget om den.
*C Wilkes m fl, mars 2017
**S Nair m fl, september 2015
***E Ranehill m fl, mars 2015