Anja Forsnor: 9 tips för en balanserad matfilosofi
För mig är dieter och förbud kortsiktiga lösningar som aldrig håller i längden. Istället vill jag uppmuntra till en långsiktig matfilosofi där man verkligen njuter av det man äter utan att följa en massa regler. Det ska smaka gott och kännas enkelt att vara hälsosam, allt annat går bort.
Det finns utrymme för allt men inte alltid. Allt för processad mat med tillsatser och sötningsmedel kan lätt blockera våra signaler och göra det svårt att lyssna på kroppens naturliga signaler.
När vi istället är i harmoni med vår kropp och känner efter kan vi också ge den precis vad den behöver.
9 tips för en balanserad matfilosofi:
1. En förändring i taget
Om du vill förändra dina matvanor, börja med en sak i taget. Frukosten brukar vara en bra start där du kan satsa på att lägga till en liten smoothie till din macka, toppa gröten med chiafrön eller variera ut yoghurten med en smoothiebowl. När du känner att din nya vana sitter är du redo för nästa.
2. Lägg till istället för att ta bort
Tänk positivt och fokusera på att lägga till istället för att ta bort. Det kan kännas övermäktigt att ändra sina matvanor men genom att addera så mycket bra saker som möjligt och fylla tallriken med bra och riktig mat så blir det automatiskt mindre plats för sötsaker.
3. Nej till förbud
Undvik förbud och att svartlista mat. När du tänker att du inte ”får” äta en viss grej så är det de enda du komma att tänka på, tro mig. Tänk istället på det du vill äta mer av, testa recept och hitta nya favoriter.
4. Ändra dina ”jag måste” till ”jag vill”
Ändra ditt tankesätt från att du ”inte får” eller ”måste” till ”vill”. Bara det lilla ordet gör stor skillnad och visar för dig själv att du prioriterar dig själv och ditt välmående.
5. Kom ihåg känslan efteråt
Precis som med träning kan det kännas motigt innan men känslan efteråt gör det värt allt slit. Det intressanta är när vi börjar tänka på hur maten får oss att må och känna oss, inte bara hur den smakar. Tänk att maten ska smaka gott både när vi äter den och efteråt. Hur den smakar för stunden är ganska kortvarig, hur gott det än är, men känslan efteråt stannar kvar bra mycket längre.
6. Gör medvetna val
I en balanserad och hållbar livsstil ska det finnas utrymme för allt, både gröna smoothies och bubbel. Det ena behöver aldrig utesluta det andra och det viktiga är att du känner efter och gör medvetna val. Njut av din dessert eller mat när du äter den, annars är det totalt bortkastat.
7. Tänk 80/20
Man blir inte tjock av en hamburgare eller smal av en sallad. Det kan låta fånigt, men ibland är det viktigt att påminna sig själv om det. Tänk 80/20, det du gör och äter mestadels av tiden (cirka 80%) är det som formar dig, inifrån och ut. Då finns det det alltid utrymme över för 20% av sådant som får dig att må bra på andra sätt.
8. Koppla ner och njut
Det är inte bara vad vi äter utan hur vi äter. Hitta tid till att sitta ner, äta i lugn och ro och njuta av maten. Smaka hur den smakar på riktigt. När vi stressar i oss maten framför tv:n, mobilen eller datorn är det svårt för kroppen att känna mättnadssignaler vilket gör att vi inte känner oss tillfredsställda.
9. Unna dig annat än mat
Att fira, njuta och unna sig saker behöver inte alltid vara förknippat med dålig mat och sötsaker. Försök istället unna dig sådant som stärker din kropp och får dig att må bra. Ett träningspass, en massage eller bara egentid.
Läs också:
Anja Forsnor: Mina 10 bästa tips för att sova bättre
Anja Forsnor om gravidhetsen: ”Sluta fråga och sluta snoka”
Anja Forsnor: ”Jag trodde att jag var odödlig när det kom till sömn”
Foto Frida Möller/Studio Emma Svensson