Att vilja vara glad kan faktiskt göra dig deprimerad

05 sep, 2017
AvAnaïs González Cruz
Samhällen som betonar värdet av lycka är inte det bästa för vår psykiska hälsa, menar forskare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Över 4 procent av världens befolkning lever i dag med depression, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Sjukdomen är vanligast bland länder i västvärlden, vilket kan betyda att faktorer som miljö och kulturella värderingar spelar en avgörande roll. En studie som genomförts vid University of Melbourne pekar faktiskt på just det.

I synnerhet jakten på lycka kopplas nu till psykisk ohälsa. Inte bara förknippas idealet med en ökad risk för depression, det tros också vara en underliggande orsak till varför man drabbas, enligt forskarna.

Läs också: Studie: Dina instagrambilder avslöjar om du är deprimerad

Att vi hela tiden förväntas vara glada genomsyrar den västerländska kulturen. Särskilt i sociala medier bombarderas vi med lyckliga människor som lever till synes problemfria liv. Vi får helt enkelt inte vara ledsna – och det är när den känslan uppstår som vi ligger i riskzonen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I ett led av studien fick deltagarna berätta om de upplevde att negativa känslotillstånd inte riktigt tilläts av andra i deras omgivning. Resultaten visade att personer som reagerade på denna sociala press ofta mådde dåligt själva.

Annons

Under ett annat moment delade man in patienter som diagnosticerats med depression i två olika grupper. Den ena gruppen placerades i ett så kallat ”happy room” med bland annat motivationsplanscher, medan de övriga fick tillgång till ett rum som inte dekorerats alls.

I rummen ombads deltagarna lösa en rad olika problem, en del av dem olösliga. De som placerats i det ”glada” rummet presterade betydligt sämre på problemen som faktiskt gick att lösa efter att ha misslyckats med de andra.

Forskarna kunde alltså konstatera att negativa bakslag förvärras i miljöer som betonar värdet av lycka, något vi kanske bör ha i åtanke när vi behandlar depression.

Läs också: Mammans bilder visar olika sidor av en förlossningsdepression

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons