Charlotte Kalla: Mina tre bästa tips för att lyckas med skidåkningen
Längdskidåkning är trendigare än någonsin. Vasaloppet slår rekord i antalet anmälda, på senare år har startplatserna tagit slut på någon minut och antalet åkare ökat från 20 000 till närmare 70 000.
Svenska skidstjärnan Charlotte Kalla är med största sannolikhet en av anledningarna till att intresset för längdskidåkning har ökat. Denna coola 30-åring har inte bara fått en staty rest efter sig i sin födelseort Tärendö, hon inspirerar också med både ett VM- och ett OS-guld i ryggsäcken. Nu har hon dessutom skrivit en peppande träningsbok för att engagera fler i att hitta skidåkarlusten: Charlotte Kalla – Styrka, teknik & pannben.
ELLE fick en exklusiv intervju med Charlotte, kvinnan som redan som 7-åring förstod att det här med att vara världsmästare – det är en titel man äger, livet ut.
Hur blev du bäst?
– Det är definitivt en kombination av gener och vilja. När jag har bestämt mig för något gör jag alltid mitt bästa. Sådan har jag alltid varit. Det fick jag med mig i bagaget från min uppväxt i Tornedalen och den mentalitet som finns där. Det tar tid att bli framgångsrik. Man måste vara beredd att jobba hårt och ha tålamod. Jag var beredd att lägga ner den tiden. Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker. Men jag hade också en stor portion tålamod när jag började med skidåkningen som barn. Sedan tror jag självklart att jag har de genetiska förutsättningarna för att åka fort och det rent fysiologiska, som konditionen. Men min inställning spelar störst roll. Jag har talang för att träna, det är inte en slump att jag håller mig frisk och skadefri. Det är ett resultat av att jag är beredd på att göra uppoffringar som gynnar skidåkningen.
Vad älskar du mest med skidåkningen?
– Naturupplevelserna! Det är hur häftigt som helst att vara ute i skog och mark. Som samhället ser ut i dag är det en befrielse för mig att ha mitt kontor i det fria. Just nu är jag i Italien och tränar skidor på glaciärer på förmiddagarna och springer på stigar på eftermiddagarna. Men jag älskar också att träna i den svenska fjällvärlden eller att ge mig ut på rullskidorna en fin sommardag hemma i Sundsvall. Där jag växte upp fanns det inte så mycket backar och berg så där fick jag den tunga träningen genom att springa på myrmark. Allt detta sammantaget fyller mig med energi.
Hur förbättrar man sin skidåkning?
– Skidåkning är väldigt skonsamt. Jag kan träna mycket och varierat med fokus på kondition. Det kan vara i form av löpning, skidgång och cykel. Vill man utvecklas rent tekniskt är det extra bra att ha ett par stavar i handen, därför åker jag mycket rullskidor när det inte är snö. Alternativt kan man köra intervaller i en slalombacke med stavar i händerna. Stakmaskinerna som finns på gymmet är också bra men inte enbart, man får mycket bättre kapacitet inför ett lopp om man tränar helkropp i stället för delkropp.
Du jobbar varje dag med ditt fokus, hur fungerar det?
– Min träning börjar redan innan jag tar mig ut i spåret. Nästan varje dag gör jag rörlighetsträning före eller efter frukost. Det har gett mig jättemycket och hjälpt mig att hålla mig skadefri. Många skulle få ut mycket av att lägga 10 minuter om dagen på dynamisk stretching. Redan där har jag bestämt mig för att ta hand om mig själv. Jag jobbar också jättemycket med att förbereda mig så att jag aldrig behöver stressa. Jag vill ha rätt inställning när jag ger mig ut och tränar, om jag ligger fem minuter efter hela dagen skapar det orostankar. Man måste ha fokus på rätt saker. Varje pass ska ha en mening, man ska inte bara gå ut och bocka av det. Jag försöker göra mitt bästa i varje intervall och inte vara någon annanstans i tankarna. Då blir jag också mer nöjd efteråt.
Hur hittar du fokus under ett pass?
– Jag brukar illustrera det för mig själv med en ficklampa och försöka att hålla mitt fokus inom dess sken. Det finns en massa annat därutanför som försöker att stjäla min uppmärksamhet. Man kan bara ha riktigt bra fokus på en sak i taget, precis som i övriga livet. Jag vill aldrig stressa med träningen. Då glömmer jag bort att ta in naturupplevelsen.
Hur lyckas man bäst på tävling?
– Man ska ha delmål. Jag delar alltid in tävlingen i etapper, och försöker att inte analysera någonting under loppets gång.
Har skidåkningen hjälpt dig genom livskriser?
– Ja, definitivt. Tillsammans med min mentala tränare har jag lärt mig att sätta ord på mina känslor, det hjälper mig jättemycket. Jag accepterar att de kommer, och försöker att ha förståelse för vad jag känner. Jag tycker att det är jättespännande med personlig utveckling. Genom att reflektera över varför jag håller på med detta hittar jag min motivation. Jag kan inte göra saker för att andra förväntar sig det av mig. Det ska vara jag själv som vill spränga gränser. Då blir jag ännu bättre.
Praktiskt knep på hur man kan jobba med mental träning?
– I perioder skriver jag varje kväll ner tre saker som är viktiga för mig under morgondagen. Det kan vara att jag ska ta mig tid att läsa en speciell bok. Att jag ska äta långsamt. Ringa mamma. Somna i tid. Sådant som jag vet är bra för mig. Nästa kväll sätter jag betyg på mig själv. Om jag bara får 3/5 betyder det kanske att jag stressade mer än jag tänkt eller multitaskade för mycket. Då får jag ge det en ny chans nästa dag.
Hur skulle du motivera träning om du inte hade tävlingar som mål?
– Jag trivs bäst när jag får röra på mig, så är det även när jag har semester. Jag vill helst alltid starta dagen med rörelse, då blir jag på mycket bättre humör.
Din bästa återhämtning?
– Att gå ut och äta god mat med trevliga människor. Jag har en vilodag i veckan när jag inte tränar utan bara gör andra saker.
Ditt bästa mellanmål?
– Keso med frukt och bär, kvarg med torkad frukt och frysta bär och kokta ägg för extra protein.
Bästa skidåkningen i Sverige?
– Jag älskar hela den svenska fjällkedjan, både sommar och vinter. Som Riksgränsen, Jämtlandsfjällen och Saxnäs.
Har du något hemligt supertips att ta till när det känns som att man inte orkar en meter till?
– Då tänker man kom igen! Det är 15 minuter av ditt liv, det är ju ingenting! Visualisera när du är färdig, känslan du kommer att ha efter att ha tagit i och sedan får slappna av, den är obeskrivligt skön.
Hur mycket lyssnar du på din kropp och hur mycket kör du på om du till exempel har lite ont någonstans?
– Ska jag svara ärligt eller? Haha! Min tjurighet gör att jag kör på. Men jag är mer försiktig om jag får ont i något område som jag vet att jag har problem med. Jag vet att konsekvenserna blir för stora om jag struntar i den smärtan. Inför ett tufft träningspass vet jag att det kommer att göra ont, och vara obehagligt. Men det är ingen farlig smärta utan en övergående som beror på mjölksyran som kommer när kroppen inte vill fortsätta. Sedan upplever jag en enorm lättnad när det är över.
Är din inre motivationsröst varm och stöttande, som en sträng pt eller den oroliga typen som funderar på vad som händer om du inte klarar det?
– Alla de tre rösterna finns där vid olika tillfällen. Men jag försöker att välja den peppiga! Och så håller jag mig ifrån att försöka analysera saker medan jag åker.
Har du fått offra något för att nå toppen?
– Ja, det har jag, precis som många andra egenföretagare. Jag är aldrig riktigt ledig. Jag känner alltid ett ansvar att göra mina pass, och det innebär att jag ofta måste säga tack och hej lite tidigare än andra. Det är tråkigt. Men samtidigt ger mitt jobb mig en otrolig frihet. Och jag kan ta med mig jobbet vart jag vill i världen.
Dina tre bästa tips för att lyckas med längdskidåkning?
– Skaffa utrustning som är anpassad efter dig och din förmåga. Lägg dig på en lagom nivå så att du är nöjd med det du genomför. Och ta reda på dina drivkrafter. Kommer träningen att göra dig till en bättre förälder, eller ge dig mer energi eller få dig att må bättre på det stora hela? Om du har det tydligt för dig blir det lättare att skapa kontinuitet i träningen och inte ge upp. Om du redan har en fullspäckad vardag och känner en stress att du också borde träna, då måste du börja med att ta bort någonting annat. Kolla vad du fyller veckan med, många lägger många timmar på sociala medier till exempel. Ge sedan träningen en prova på-period på en månad. Utvärdera sedan vad träningen har gett dig
Läs också:
Livsstilscoachen: Därför är den mentala träningen så viktig
Det händer med din hjärna – efter bara ett träningspass
5 träningsrelaterade fördelar du får när du slutar dricka alkohol
Foto: Nils Jakobsson