Hur viktigt är det med D-vitamin när vintern kommer?
Av Christina Mellberg
D-vitamin är egentligen ett sorts hormon som påverkar olika processer i kroppen. Bland annat behöver vi det för att ta upp kalcium i tarmen. Vid en brist känner kroppen av de låga kalciumhalterna i blodet och börjar laka ur skelettet för att höja nivåerna. Det är därför vitaminet ofta sätts i samband med benskörhet. Men en brist på D-vitamin kan orsaka andra sjukdomar, förklarar Amra Osmancevic, överläkare vid Hudkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg:
– Forskningsresultat visar på ett klart samband mellan vitamin D och risken för att utveckla infektioner, flera cancerformer, samt psykiska och autoimmuna sjukdomar. Och en uttalad brist orsakar en urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn.
Vilka är symtomen vid D-vitaminbrist?
– Diffusa smärttillstånd, gång- och koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritation. Men också skelettvärk, muskelsvaghet och frakturer är tydliga symtom.
Solen är en viktig källa till D-vitamin, vitaminet bildas i vår hud med hjälp av UVB-strålar. Men dessa strålar finns bara mitt på dagen på sommaren, när solen lyser som starkast. Så hur får vi då i oss vitaminet under den mörka tiden av året?
– Eftersom vi inte kan bilda D-vitamin själva från oktober till mars är vår tillförsel av vitaminet helt beroende av det vi äter. Och då får vi vara noggranna med att antingen äta de rekommenderade doserna via kosten, vilket oftast är svårt, eller ta D-vitamintillskott.
Kost och tillskott alltså. Men det extra D-vitamin som bildas av solen under sommaren skulle ju kunna täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Hur mycket D-vitamin kan kroppen lagra?
– Det beror på hur mycket vi har bildat under en sommar. D-vitamin är fettlöslig och lagras i kroppen, framförallt i fettväven med halveringstid upp till cirka 2 månader. Men det finns studier som visar att vinternivåerna är sammankopplade till de D-vitaminnivåer man nådde under föregående sommar.
Vilken effekt kan en solsemester på vintern ha?
– En sådan resa är ett bra sätt för att höja sina D-vitaminnivåer och undvika säsongvariationen och D-nivåsänkningen. Men man måste vara noga med att skydda sig i solen och smörja in sig ordentligt med solskyddsfaktor flera gånger per dag.
Påverkar inte solskyddet D-vitamintillverkningen?
– Jo, en solskyddsfaktor kan blockera UVB och därmed förhindra D-vitaminbildningen, men ett flertal studier visar att vi inte riktigt använder solskyddsmedel som man ska. Därför får vi oftast ändå den lilla dosen av UVB som behövs för D-vitaminproduktionen. Säkrast är att vara en kort stund i solen 15–20 minuter (för ljusa hudtyper och lite längre för mörkare hudtyper) och sedan använda solskydd och solcrème. Små barn skall alltid skyddas från solen.
Från Hemmets.se Foto Shutterstock