De kämpar för att homosexuella män ska få ge blod

13 maj, 2019
AvSofia Börjesson
Tobias Ström och Jesper Petersson har startat Regnbågsblod för att homosexuella ska få ge blod.
Skaparna av hashtaggen #regnbågsblod, Tobias Ström och Jesper Petersson, kämpar för att personer som vill donera blod ska bedömas efter sexuellt risktagande – inte sexuell läggning. "Det är en viktig fråga eftersom det handlar om hur en statlig myndighet baserar beslut på fördomar", säger Jesper.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Redan 2015 försökte Jesper Petersson få Socialstyrelsen att svara på varför män som har sex med män inte får ge blod om de har haft sex det senaste året. Men han möttes av förlegade data följt av tystnad. Han skrev då ett inlägg på sociala medier som nådde Tobias Ström, varpå de gjorde gemensam sak.

”Beslut baserat på fördomar”

Nu har de tillsammans startat initiativet #regnbågsblod som syftar till att få Socialstyrelsen och politiker att slopa de förlegade reglerna kring homosexuella män och blodgivning.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det här är en viktig fråga för oss eftersom den till stor del handlar om att en statlig myndighet baserar beslut på fördomar om hur män i relation med andra män lever sina liv, säger Jesper.

Tobias är gift och har levt med sin make i åtta år, men trots att de lever monogamt och inte tar några sexuella risker får de alltså inte ge blod. Anledningen till det är enligt Socialstyrelsen att: ”som enskild person kan du endast intyga för egen räkning vilket beteende du har eller har haft, inte för vad din partner har gjort eller inte gjort.”

Annons

– Vad är det som gör detta applicerbart endast på relationer mellan män? Varför gäller inte detta i heterosexuella relationer och relationer mellan kvinnor? Vad har de för belägg för att män i relationer med andra män inte kan lita på sin partner? Vi har försökt nå Socialstyrelsen med den frågan men möts av tystnad, säger Jesper.

Samtidigt råder blodbrist i Sverige och mängder av friskt blod går förlorat på grund av det snäva regelverket.

Experten: ”Alla borde screenas”

I stället för att bedömas efter sin sexuella läggning borde den potentiella blodgivaren bedömas efter sitt sexuella risktagande, menar Jesper och Tobias. Och de har fått medhåll från en expert på området.

Bo Hejdeman, infektionsöverläkare på Södersjukhusets venereologmottagning, anser nämligen att all donation ska ske så säkert som möjligt. Därför borde alla blodgivare screenas för sexuellt risktagande, inte för sexuell läggning. Han menar att tre månader karens sedan ny sexuell kontakt bör gälla alla oavsett läggning vid donation eftersom allt donerat blod alltid testas.

Annons

Stor respons och stöd av Björn Borg

De första Facebook-inläggen om #regnbågsblod har nåtts hundratusentals människor, och det har i sin tur lett till att Pridefestivaler runtom i Sverige har bjudit in Tobias och Jesper för att prata om initiativet.

– En del företag är också med och stöttar oss i vår medverkan i Blodomloppet i Stockholm i juni. Björn Borg har till exempel skänkt 250 t-shirts som vi ska trycka vår fantastiska logga på och bära när vi springer!

Har ni även mött motstånd?

– Självklart har vi även mötts av personer som ifrågasätter våra tankar och lägger fram ”statistik” utan källhänvisning, men vi försöker bemöta det sakligt och med korrekt statistik och hittills har det verkat fungera.

Hur ser chanserna ut till förändring?

– Chanserna till förändring ser bättre ut nu än de gjort på länge men det är inte gjort i en handvändning. Socialstyrelsen hänvisar till EU-direktiv kring bloddonation och den typen av regelverk är ju inte något man gör om över en natt. Däremot har riksdagen gillat en motion i ämnet som kom in förra sommaren och Socialstyrelsen säger att de ser över karenstiden och testmetoderna. Det har de gjort under ett års tid nu, men det finns inget slutdatum för när översynen ska vara klar.

Annons

Nyligen förkortade Kanada sin karenstid kring män som har sex med män, och det hoppas Jesper ska inspirera till en förändring även i Sverige.

– Man tar hänsyn till hur det ser ut i övriga världen och kanske bidrar Kanadas ändring till att Socialstyrelsen vågar ta ett beslut om kortare och mer jämställd karens även i Sverige.

Läs mer:

UG granskade transpersoner som ångrar sin vård – här är kritiken

Lesbiska 1800-talsikonen Anne Listers liv blir tv-serie

Linda och Alice synar fördomar mot lesbiska i Tack Gud jag är homo

Annons