Depressioner kan bero på inflammation i hjärnan visar ny studie

03 mar, 2018
AvMikaela Alex
Studie visar att depression kan bero på en inflammation i hjärnan.
Personer som länge varit deprimerade visar högre grad av inflammation i hjärnan än de som behandlats med antidepressiv medicin. Nu ska svenska forskare ta reda på om antiinflammatoriska läkemedel kan hjälpa mot sjukdomen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det har funnits teorier om att vissa depressioner kan uppstå till följd av inflammationer i kroppen, och nu har en mindre studie gjorts som pekar på att det kan ligga något i detta. Enligt resultaten visar personer som går med depression länge utan behandling med antidepressiv medicin tecken på mer inflammation i hjärnan än personer som medicinerats.

– Det här är en viktig pusselbit för vår förståelse av sjukförloppet. Flera hjärnregioner som är centrala vid depression verkar få en stegrad inflammation med tiden, säger Martin Samuelsson som är universitetsöverläkare vid psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens Medicin.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Studien, som pågick mellan 2009-2017 och publicerades i Lancet Psychiatry, gjordes på 80 vuxna personer i Toronto, Kanada, som hade en svår sjukdomsbild. En tredjedel av dessa hade gått utan behandling i mer än tio år, en tredjedel i mindre än 10 år och den sista delen var friska – en kontrollgrupp.

Annons

Deras hjärnor undersöktes med hjälp av en petkamera och forskarna gjorde tester för att mäta en inflammationsmarkör som kallas TSPO, translocator protein, som avges av immunceller. Markören har ett samband med nervcellsdöd.

Forskarna kunde då se att mängden TSPO var upp till 33 procent högre hos de personer som gått längst utan medicinering, jämfört det de som fått medicin tidigare.

– Ett intressant fynd är att nervcellsinflammationen gick att bromsa med antidepressiva läkemedel. Det har man tidigare sett i cellexperiment men inte hos människa, säger Martin Samuelsson.

Han menar att depression är ett föränderligt tillstånd

– Jag tror att de är inne på rätt spår. Det finns olika stadier av depression och därmed behöver medicineringen anpassas utefter vilket sjukdomsstadium patienten befinner sig i, säger han.

Martin Samuelsson ska nu tillsammans med kollegor utföra en studie där personer med depression och inflammation i hjärnan och få antiinflammatorisk behandling för att se om det kan göra skillnad på tillståndet.

Källa: Dagens Medicin   Foto: IBL

Läs mer:

7 olika typer av depression – det här måste du veta om dem

Osynlig depression blir allt vanligare – så vet du om du är drabbad

5 udda saker som kan trigga en depression

Annons