En tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige – och självmorden ökar

27 nov, 2018
AvSofia Börjesson
Självmord bland unga ökar
Självmorden bland unga ökar med cirka en procent om året, och enligt de senaste siffrorna innebär det att ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige. Här är några varningstecknen bland självmordsbenägna – och tipsen på hur du bemöter någon med självmordstankar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Självmorden bland 15-24-åringar ökar, det visar en ny rapport från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska institutet. Men det är egentligen ingenting nytt, statistiken visar nämligen att antalet självmord bland unga har ökat med nästan en procent per år sedan 1994.

Varje vecka tar en tonåring livet av sig i Sverige, och flera gör självmordsförsök för att de annars inte får någon hjälp.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Trots de mer än övertydliga varningstecknen prioriteras inte elevhälsan i den utsträckning som behövs. Därför ökar självmorden bland unga, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero och fortsätter:

– Att tvingas genomföra ett självmordsförsök för att få hjälp är horribelt. Vi måste inse att ju snabbare vi stöttar och sätter in adekvat hjälp desto färre självmord. Vi måste därför se på psykisk ohälsa som bränder: ju förr vi släcker desto mindre blir de mänskliga och ekonomiska kostnaderna.

Annons

Han förklarar vidare att frågor om självmordstankar inte ”väcker den björn som sover”, och att vi måste bli bättre på att fråga och lyssna när vi är oroade.

– Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på tankarna, något som kan vara direkt livsavgörande, säger han.

Våga fråga om självmordstankar

I kampanjen ”Årets julklapp är gratis” uppmanar Suicide Zero oss att ge den viktigaste julklappen som finns: vår tid och medmänsklighet. Det är nämligen en viktig del av det förhindrande arbetet när det kommer till självmord.

Om du misstänker att någon du känner är självmordsbenägen är det viktigt att du pratar med den. Lyssna noga på vad personer har att berätta och ge den tid – och även om det är svårt bör du fråga om hen har självmordstankar. En annan sak som är viktig är att aldrig lova personen att du ska hålla tyst om hens självmordstankar.

7 varningstecken bland självmordsbenägna

  1. Personen drar sig undan från vänner och familj.
  2. Personen pratar om att andra skulle ha det bättre utan hen.
  3. Personen uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak.
  4. Personen mår betydligt bättre efter en depression.
  5. Personen intresserar sig för döden och pratar om självmord.
  6. Personen skadar eller är oförsiktig med sig själv.
  7. Personen ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa.

Hit kan du vända dig!

Om du själv har självmordstankar är det viktigt att du inte håller dem för dig själv – prata med någon om hur du mår, antingen någon du har förtroende för eller med en person via en stödlinje. På Mind.se kan du chatta med självmordslinjen, du kan även ringa och prata med någon på telefonnummer 90101. Telefonlinjen är öppen mellan 06 och 24 varje dag.

Källa: Karolinska Institutet

Läs mer:

Det händer i kroppen när vi får ångest – terapeuten förklarar

11 konkreta tips som terapeuter ger sina patienter

Lena Dunham missbrukade ångestdämpande mediciner: ”Ett helvete”

Annons