Forskare: Depression och ångest kan lindras av rätt mat
I dag har forskarna med hjälp av flera avancerade studier kunnat se att vår tarmflora har en direkt koppling till inte bara vår hälsa utan även vår psykiska hälsa och mående, en världsomvälvande upptäckt som sätter flera tidigare rön i gungning och ändrar frågetecken till utropstecken.
Kan det verkligen vara så enkelt att det vi stoppar i munnen kan göra oss deprimerade och att det i så fall går att ordna genom att helt enkelt äta något annat?
– Ja. Helt klart. I några av de största studierna i världen kan man se att det finns tydliga kopplingar mellan psykisk ohälsa och dålig mat som innehåller socker, dåliga fetter, höga GI-värden och lite frukt och grönt, säger Henrik Ennert, vetenskapsjournalist och författare, just nu aktuell med boken Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt.
En av de experter som kommer till tals i boken är Felice Jacka, chef på Food and mood-centret vid Deakin-universitetet i Melbourne och expert på hur maten påverkar våra psykiska sjukdomar. Hon säger så här:
– Vi vet idag att det finns ett samband mellan maten vi äter och vågen av psykisk ohälsa. Det finns mängder av sådana resultat och från laboratorieförsök som alla pekar i samma riktning: att mat med mer vegetabilier minskar risken för depression och ångest och att processad mat med mycket socker ökar risken.
Henrik Ennart tillägger att han inte menar att vi ska ersätta vanlig sjukvård med mat – det är troligtvis alldeles för enkelt. Men när man i studier kan se att 30-40 procent av deltagarna blir i princip symptomfria från sin depression och ångest skulle det vara totalt ansvarslöst att sopa den nya kunskapen under mattan.
– Det är dags nu att inse att huvudet hänger ihop med kroppen.
I tarmen finns cirka 40 biljoner bakterier och vi i västvärlden brukar ha runt 800-1000 olika arter. Urbefolkningen och människor som lever på ett traditionellt sätt har en mer varierad tarmflora med upp till 1600 arter. Vad innebär detta? Jo, att vi människor i västvärlden äter allt för ensidigt vilket enbart göder vissa bakteriearter och tvingar andra att dö.
– Ju sjukare vi blir desto färre olika arter har vi i tarmen. Tarmen är som ett ekosystem som fungerar som vilket som helst, som havet eller skogen. Ju färre arter desto lättare kollapsar systemet och blir invaderat av andra arter som kan ta över, säger Henrik Ennart och fortsätter:
– Är det något forskarna är överens om så är det just att artrikedomen är direkt kopplad till hälsa och ju friskare vi är desto artrikare är vi i tarmen. Bakterierna äter olika näringsämnen och de lever på olika platser i tarmen. Därför är det så viktigt att vi äter varierat.
Sedan flera år har det varit känt från djurförsök att skräpmat krymper en del av hjärnan och nyligen kunde man också bevisa att det även gäller på människor. Innebär det att vi aldrig kan äta skräpmat mer? Nej, så stor förändring behöver vi inte göra.
– Det som blir tydligt med tarmfloran är att om du sätter upp det med pluspoäng och minuspoäng kan en halv tallrik skräpmat och en halv tallrik nyttig mat ge en nolla i slutändan. De väger alltså upp varandra även i realtid, fyller Henrik Ennart i.
Det viktiga är att inse att det vi äter påverkar vår tarmflora som i sin tur påverkar vår hjärna och vårt mående. Genom att äta på ett sätt som göder alla bakterier i vår tarmflora kan vi leva ett friskare och gladare liv.
4 tips för att få en bättre tarmflora
1. Ät på regelbundna tider
Även tarmbakterierna gillar rutin. Israeliska forskare kunde se att våra tarmbakterier följer ett uppgjort dagsschema. Eftersom tarmbakterierna tillverkar många av våra hormoner riskerar även vår egen hormonella dygnsrytm att rubbas.
2. Ät på ett sydamerikanskt vis
Variation är nyckeln till mycket – så även vårt eget mående. I Sydamerika är det vanligt att ställa fram små skålar av olika råvaror och smårätter, något som gör att de äter mer varierat. Olika bakterier äter olika saker, därför är det viktigt att äta varierat för att tillgodose samtliga behov.
3. Stressa mindre
Stress är droppen som får bägaren att rinna över. Våra bakterier är tåliga, men under längre perioder av stress bryts de sakta ner och de skadliga bakterierna ökar. Som en följd av detta blir vi mer ångestfyllda, deprimerade och sjuka. Sov mer, meditera och kom ihåg att ta hand om dig själv.
4. Måla magen inifrån
Tänk regnbågens alla färger när du lagar mat. Blåa blåbär, röda tomater, gula citroner, gröna blad, bruna bönor – alla är de super för tarmfloran.
Fakta depression:
Depression klassades 2017 av WHO som den främsta globala orsaken till funktionsnedsättning. Mer än 320 miljoner människor runt om i världen är drabbade och sjukdomen ökar snabbt. Var femte insjuknar någon gång i livet.
Henrik Ennert är vetenskapsjournalist och författare. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har de två skrivit boken ”Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop”, en bok om vår tarmflora och dess betydelse för vår psykiska hälsa. Boken lanseras i slutet av oktober.